Magas fizetést várnak el a pályakezdő fiatalok

Legalább kétszázötvenezer forintos nettó fizetést tartanának ideálisnak a 26 év alattiak, de a pályakezdők bérigénye is meghaladja a kétszáznegyvenezer forintot. A Budapesten élő fiatalok átlagosan tíz százalékkal magasabb jövedelmet tartanának elfogadhatónak, mint vidéki társaik. A korcsoport átlagkeresete ugyanakkor jelentősen elmarad ettől az összegtől.

Nagy Kristóf
2020. 07. 02. 11:00
null
Debrecen, 2014. szeptember 8. Alkalmazottak az IT Services Hungary Kft. (ITSH) telephelyén Debrecenben 2014. szeptember 8-án. Az ezen a napon átadott új központban 256 munkahelyet alakítottak ki, ezzel 1657 dolgozót foglalkoztatnak a hajdú-bihari megyeszékhelyen. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 230 ezer és 250 ezer forint közötti nettó fizetést tartanának elfogadhatónak a 16 és 26 év közötti fiatalok – derül ki a Zyntern.com állásportál háromezer fiatal bevonásával készített felméréséből. Ez az összeg nagyjából megegyezik az országos nettó átlagkereset mértékével. Nem egyforma a fiatalok bérigénye: Budapesten átlagosan tíz százalékkal magasabb összeget tartanának elfogadhatónak, mint vidéken. Míg a fővárosiak több mint fele szeretne kétszázötvenezer forintot meghaladó összeget kézhez kapni, addig az ország többi részén szerényebbek az igények, a válaszadók mindössze 38 százaléka lenne elégedetlen ennél alacsonyabb fizetéssel.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 26 év alattiak többsége nem támaszt irreális elvárásokat: mind­össze három százalékuk látja úgy, hogy keresetének meg kell haladnia a négyszázezer forintot, és kevesebb mint negyedük szerint valós elvárás a háromszázezer forint feletti kézhez kapott kereset. A legtöbben – végzettségtől függően – úgy látják, bérüknek át kell lépnie a kétszázezer forintot még akkor is, ha csak a középiskolai végzettségük van meg, míg a mérnöki vagy IT-területen tanulók vagy dolgozók háromszázezer forint körüli összeggel érnék be. E két területen a pályakezdők harmada is elkérné ezt az összeget.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, áprilisi adatai szerint a 25 év alatti fiatalok átlagkeresete bruttó 284 ezer forint, ez több mint százezer forinttal marad el az országos átlagtól. A nagyjából százkilencvenezer forintos nettó összeg jóval alacsonyabb az átlagosan kétszázötvenezres elvárásnál. Ugyanakkor a fiatalok többsége diákmunkában vagy alkalmi munkavállalóként dolgozik. Ez pedig többségében részmunkaidős foglalkoztatással jár, de a tapasztaltabb munkavállalókhoz képest jóval nagyobb arányban van jelen a minimálbér vagy a garantált bérminimum.

Mind Európában, mind Magyarországon a fia­talok közül vesztették el legtöbben a munkájukat. A fiatalok foglalkoztatásának visszaesése idehaza ugyan alacsonyabb, mint az Európai Unió legtöbb tagállamában, ugyanakkor a felmérések egybehangzóan azt mutatják, valamilyen formában mintegy negyedüket érintette a járvány és az elrendelt korlátozó intézkedések. A Zyntern.com májusi felmérése szerint a fiatalok 27 százaléka vesztette el állását a koronavírus-járvány miatt. A végzettségük szerint a legtöbb állás nélkül maradt fiatal bölcsész, szakmunkás vagy gazdasági végzettségű. A legkevésbé – hasonlóan az idősebb korosztályhoz – a mérnöki és IT-területeket érintette a járvány.

Program indul a fiatalokért

Ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomagot és európai készségfejlesztési programot tett közzé tegnap az Európai Bizottság, amely közleményé­ben kiemelte, a koronavírus-járvány rávilágított arra: a fiatalok gyakran nehézségekkel szembesülnek, amikor kilépnek a munkaerőpiacra. Az ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomag négy pillérre épül. Kiemelt feladat Európa-szerte az ifjúsági garanciarendszer megerősítése, az uniós szakoktatás és szakképzés időtállóságának elősegítése, a tanulószerződéses gyakorlati képzés ösztönzése és a tagállamok foglalkoztatási rendszereinek megerősítése. Az EU által nyújtott támogatás miatt az elmúlt években hazánkban is nőtt a fiatalok foglalkoztatása, ám az összes tagállamban még így is jóval alacsonyabb az idősebb korosztályhoz képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.