Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem bíznak a hitelezők Romániában

2019 végén az államadósság a GDP 35,2 százaléka volt, idén májusra ez az arány 39,9 százalékra nőtt.

16362312 - bucharest, romania - august 09 the palace of the parliament on august 09, 2012 in bucharest, romania the palace is the second largest administrative building in the world after the pentagon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors ütemben növekszik Románia eladósodottsága. Az év eleje óta a bukaresti államháztartás deficitjének fedezésére a Pénzügyminisztérium 7,7 milliárd euró értékű hitelt vett fel, ebből 1,4 milliárdot hazai befektetőktől, amihez további 3,3 milliárdos dollárkölcsön társult. A Maszol erdélyi hírportál által idézett pénzügyminisztériumi adatok szerint 2019 decemberé­ben az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 35,2 százaléka volt, idén májusra ez az arány 39,9 százalékra nőtt. Becslések alapján Románia idei államháztartási hiánya hozzávetőleg 25 milliárd euró lesz.

Laurian Lungu gazdasági elemző szerint az ország máris drágábban jut hitelhez, mint néhány hónappal korábban, finanszírozási költségei pedig jóval magasabbak, mint a térség más államai esetében. Mint mondta, a befektetők nem bíznak Romániában. Az Európai Központi Bank adatai egyértelműen mutatják, hogy Bukarest lényegesen drágábban tud pénzhez jutni, mint a többi, eurózónán kívüli állam.

Júniusban hosszú távú kölcsönt 3,89 százalékos középértékű kamatra folyósítottak a hitelezők Romániának, míg Magyarország 2,18, Lengyelország pedig 1,31 százalékos kamattal juthatott pénzhez.

A befektetők bizalomhiányának oka a politikai instabilitás, a magas költségvetési deficit, és a hatalmas külkereskedelmi mérleghiány, valamint a fogyasztáson alapuló fejlődést célzó gazdasági modell. Romániában az állami bevételek nagy része szociális kiadásokra, elsősorban a közalkalmazotti bérekre és a nyugdíjakra megy el.

A Ziarul Financiar című román gazdasági újság nemrég arról írt, hogy a bukaresti Költségvetési Tanács optimista forgatókönyve szerint Románia államadóssága a GDP ötven százaléka fölé emelkedhet 2021-ben. A hatóság a koronavírus-járvány miatt 2020-ban GDP-arányosan 8,1-10,4 százalék közöttire jósolja az államháztartási deficitet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.