Optimisták a hazai kkv-k

Népszerű a munkahelyvédelmi bértámogatási program, ezt az érintettek több mint fele igénybe kívánja venni.

Horváth Éva
2020. 07. 02. 12:00
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások kilencven százaléka, dacára a gyászos tavaszi heteknek, hónapoknak, beruházásokat tervez az év második felében – derül ki a Via Credit felméréséből. A pályázati tanácsadó cég több száz fős kutatása főként azt vizsgálta, hogy a koronavírus okozta gazdasági helyzetben a kkv-szektor szereplői tapasztalnak-e gazdasági visszaesést a saját iparágukban, elégedettek-e az eddig bejelentett válságkezelő intézkedésekkel, illetve saját vállalkozásukon belül milyen intézkedéseket hoztak vagy terveznek hozni.

A megkérdezett vállalkozások túlnyomó többsége (85 százalék) egyértelmű gazdasági visszaesést tapasztal valamilyen mértékben az iparágán belül. A kilábalást segítő, eddig bejelentett válságkezelő intézkedésekkel kapcsolatban a válaszadók egyharmada (33 százaléka) egyértelműen, 36 százaléka részben elégedett. Az elégedetlenek aránya 25 százalék, ők úgy gondolják, hogy a jelenlegi támogatások mértéke alacsony, a támogatási folyamat lassú, az adminisztráció bonyolult, illetve a bevételüket teljesen elvesztett vállalkozásokat nem segíti.

A válaszokból jól látszik, hogy a vállalkozások körében népszerű a munkahelyvédelmi bértámogatási program, ezt az érintettek több mint fele (55 százalék) igénybe kívánja venni. A hitelfizetési moratóriummal kissé más a helyzet, ezt a vállalkozások hatvan százaléka nem tartja produktív megoldásnak. Többen jelezték, az csak a rövid távú likviditási problémákon tud részben segíteni. Ahogyan az elmúlt időszakban meghirdetett támogatott hitelkonstrukciók – így például az NHP fix kamatozású hitelprogram, illetve az NHP Hajrá – sem igazán népszerűek a vállalkozások körében: hatvan százalékuk nem veszi igénybe. A K+F-támogatásokkal kapcsolatban ugyanakkor sokkal kedvezőbb kép rajzolódott ki: azokkal a kkv-k csupán 36 százaléka nem tud élni a kényszerű bércsökkentés miatt, 61 százalék ugyanakkor igen.

A hazai kkv-szektor képviselői közül többen elhúzódó, azaz kettő-négy éves válsággal számolnak, ahol a 2020 első fél évében elmaradt beruházások, fejlesztések következtében az elkövetkezendő években várható erőteljes negatív hatás. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője szerint a mai helyzetben a vállalkozásoknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a rendkívül költséghatékony működésre és általában a hatékonyság növelésére. Sajnos több esetben jött szóba megoldásként a bérek csökkentése, illetve az elbocsátások: mindkét esetben a cégek 22-22 százaléka válaszolt igennel. Ugyanakkor a felmérésben részt vett vállalkozások több mint fele, nagyságrendileg hatvan százalék béremelést, illetve létszámbővítést tervez.

A jövő fejlesztéseit, beruházásait tekintve azonban egyértelműen optimisták a hazai kkv-k. A vállalkozások kilencven százaléka tervez 2020 második felére beruházásokat, a méretüktől függően – a támogatásokat is beleszámítva – néhány milliótól akár félmilliárd forintos fejlesztésekben is gondolkodnak. A beruházások célja több esetben a hatékonyság növelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.