Pénzt hozhat az államnak egy honlap is

A feketegazdaság ellen bevezetett online rendszerek százmilliárdokban mérhető bevételt eredményeztek.

Jakubász Tamás
2020. 07. 29. 12:12
Illyés Katalin
Debrecen, 2014. január 7. Illyés Katalin, egy debreceni üzlet alkalmazottja egy online pénztárgéppel 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok országban komoly fejtörést okoz a döntéshozóknak, hogy miként szedjék be a lehető legtöbb adót, vagyis hogyan törjék le a feketegazdaságot. A cél érdekében Magyarországon több innovatív, modern megoldás lépett életbe az elmúlt évtizedben. 2013–2014 táján megkezdték működésüket az online pénztárgépek, majd 2015-ben élesítették az ekáer rövidítéssel illetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert, 2018 nyarán pedig üzembe helyezték az online számlázást. Arról, hogy az elektronikus ellenőrzési rendszerek milyen hasznot hajtottak, elegendő felidézni az Európai Bizottság legutóbbi kimutatását. Eszerint 2018-ban kilenc százalék volt a kieső áfa mennyisége, vagyis százforintnyi forgalmi adóból 91 meg is érkezett a közkasszába. Az adatot annak fényében lehet igazán értékelni, hogy volt idő, amikor a kieső részt 22 százalékra becsülték. A feketegazdaság ellen bevezetett online rendszerek – forintosítva – százmilliárdokban mérhető bevételt hoztak az elmúlt években az államkincstárnak.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A bonyolult informatikai megoldásokat igénylő módszerek mellett – ha nagyságában jóval kisebbet, de – eredményt hozhatnak meglehetősen egyszerű megoldások is. Erre hozható fel példaként az úgynevezett adótraffipax, ami nem más, mint egy egyszerű internetes oldal, egyfajta internetes faliújság. Az adóhivatal 2017 márciusa óta itt teszi közzé minden héten előre, hogy megyei igazgatóságai a következőkben mikor, hol és mit ellenőriznek, nemegyszer napra, településre és vállalkozási típusra pontosan lebontva olvashatók az információk. A becslések szerint ez az egyszerű honlap százmilliókat hozhatott az államnak, számos gazdasági szereplő ugyanis figyeli az ott közzétett információkat vagy az azokat ismertető sajtóhíreket. Az ellenőrzések híre miatt pedig nem kockáztat, beüti az összes tételt a pénztárgépbe. Ez ugyanakkor azzal is jár, hogy – az online pénztárgépek révén – az adóhivatal tudomást szerez a valós forgalomról. Később pedig akár gyanússá is válhat a vállalkozás, ha a meghirdetett vizsgálat után leesik a bevallott forgalma.

Az adóhivatal tavaly az adótraffi­pax-oldalon összesen 712 közleményt tett közzé, vagyis ennyi alkalommal jelezte előre egyes vizsgálatainak részleteit. Ezekkel együtt – 2017 tavasza óta – több mint kétezer vizsgálatsorozatra hívta fel a hatóság előre a figyelmet. A NAV-nál egyébként úgy vélik, hogy az adótraffipax, vagyis az akciók előzetes bejelentése manapság is pozitív hatást gyakorol az állami bevételekre. Leginkább amiatt, mert egyre több kereskedő, szolgáltató ad bizonylatot az ügyfeleinek, és nő a bejelentett foglalkoztatottak aránya is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.