A babaváró hitelnek is lehet ára

Azon fiatal pároknak, amelyek öt éven belül nem tudják teljesíteni a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó vállalásaikat, fontos a konstrukció kamatát meghatározó referenciaérték alakulása. Az állami kamattámogatástól elesőknek ugyanis annak alapján állapítják meg, hogy mennyit kell visszafizetniük, s mekkora kamattal törlesztik a hátralévő futamidőben a hitelt.

Horváth Éva
2020. 08. 25. 7:30
null
Budapest, 2020. június 8. Kétgyermekes édesanya levegőzteti apróságait a Kopaszi-gát parkjának üde pázsitján, a Lágymányosi-öböl partján. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 1-jétől az augusztusinál is alacsonyabb kamattal számolhatnak a babaváró hitelek igénylői. A nyár utolsó hónapjában még az 1,48 százalékos júliusi referenciaérték határozza meg a konstrukció kamatát, jövő keddtől azonban már az 1,4 százalékos augusztusi szint az irányadó. Az aktuális értéket minden hónap elején az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) teszi közzé. A babaváró kölcsönök referenciakamata tavaly novemberben volt a legalacsonyabb, kereken egyszázalékos, majd kúszott felfelé az idei májusi és júniusi másfél százalékig. Onnan kezdve pedig hónapról hónapra mérséklődött az érték.

A babaváró kölcsönt igénybe vevők közül sokaknak persze nem érdekes, hogyan is alakul ez a bizonyos referencia­kamat. Hiszen abban az esetben, ha a fia­tal pár mindent a konstrukcióhoz kapcsolódó vállalás szerint teljesít, a kamatokat az állam fizeti. Azok viszont, akik az igényléstől számított öt éven belül mégsem vállalnak gyermeket, elesnek a kamatmentességtől – hívja fel a figyelmet összeállításában a Bank360.hu. Ennek pedig két következménye is van: egyfelől egy összegben vissza kell fizetni az első öt évben igénybe vett kamattámogatást, másfelől a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell folytatni a törlesztést.

Két gyermek után az állam elengedi a fennálló tartozás harminc százalékát
Fotó: Jászai Csaba / MTVA

A referenciakamat alakulása tehát azt befolyásolja, hogy mekkora összeget kell visszafizetni, ha a pár elesik a kamatmentességtől. A tavaly decemberi igénylők számíthatnak a legalacsonyabb visszafizetendő összegre, míg a legtöbbet a tavaly júliusban, vagyis a konstrukció indulásakor kölcsönért folyamodóknak kellene visszafizetniük. A két érték között több mint félmillió forint a különbség, vagyis érdemes figyelemmel követni az irányadó referenciaérték változásait, ami akár néhány hónapon belül is számottevő lehet. A mostani 0,08 százalékos csökkenés a szeptemberi igénylőknek hozzávetőleg 46 800 forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget jelentene az augusztusiakkal szemben.

Vállalások

A tízmillió forintos babaváró hitel 2019. július 1. óta igényelhető. Olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség 18-40 év közötti életkorú, és legalább az egyik házastársnak van legalább hároméves, folyamatos tb-jogviszonya. A kamatmentesség feltétele legalább egy gyermek vállalása. A második gyermek után az állam elengedi a fennálló tartozás harminc százalékát, három gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást. Ellenben, ha nem születik öt éven belül utód, a kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.