Otthoni munka: városközpontok válhatnak szellemvárosokká

A Facebook közölte, hogy 2021 júliusáig nem számol az alkalmazottak visszatérésével az irodákba. De ez csak egy cég a sok közül, ahol hasonlóan gondolkodnak. A BBC a brit piac ötven legnagyobb cégét kérdezte meg arról, hogy a dolgozóikat tervezi-e visszaköltöztetni az irodákba. A félszáz válaszadó majdnem fele, pontosabban 24 társaság, munkaadója nem tervezi, hogy az alkalmazottakat a közeljövőben teljes munkaidőben visszaültesse a munkavégzésük korábbi helyszínére. Ez rengeteg étterem és kávézó halálát is jelentheti, miközben egész városközpontok válhatnak szellemvárosokká.

Horváth Éva
2020. 08. 29. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthoni munkavégzést vagy távmunkát előszeretettel alkalmazó cégek – bankoktól a kereskedőkig – gyakran nem látják a nagy létszámú személyzet visszafogadásának a módját, miközben több helyen vagy újra életbe lép, vagy még érvényben van a társadalmi elhatárolódásról szóló szabályozás is. Sok vállalatvezető ugyanakkor azt is mondta, hogy az otthoni munkavégzés lehetőségének megtartása mellett felkínálja a választás esélyét azoknak, akik vissza kívánnak térni a megszokott, korábbi munkakörülményeik közé, különösen a bank- és pénzügyek területeken.

Az otthoni munkavégzés sok szakterületen kivitelezhető és hatékony
Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

 

Akad, akik végleg bezárják a titkárságukat

A BBC közvélemény-kutatásából kiderül az is, hogy néhány cég már bejelentette, késő őszig nem tervezi munkavállalóit visszaköltöztetni az irodába. Köztük a Facebook is közölte, hogy 2021 júliusáig nem számol az alkalmazottak visszatérésével az irodákba. Míg jó néhány kisebb vállalkozás vezetője egyenesen úgy döntött, hogy teljesen elhagyja irodáit. E körbe tartozik a Tara Tomes is, aki egy PR-ügynökséget működtet, irodája a Birmingham üzleti negyedének szívében van. Nyolcadik csapata azonban sehogy sem fér el a rendelkezésre álló helyiségben akkor, ha tisztességesen be akarják tartani az egészségügyi távolságtartást.

– Ha nincs négy fal körülöttünk, az nem változtatja meg a csapat dinamikáját vagy kultúráját – vallja Tara Tomes, aki szerint a home office mellett szól az is, hogy a bérleti díjak és a közművek mellőzésével pénz, míg az ingázás kikerülésével idő takarítható meg. Ezzel párhuzamosan pedig

az úgynevezett városi ökológiai lábnyom, amelyet a többi irodai dolgozó és az ingázók hagynak maguk után, érezhetően halványulhatna, átlagosan a szokásos mintegy negyedével.

A kávézók is lehúzhatják a rolót

Kevés vigasz lehet mindez Naomi és testvére, James számára, akik idén év elején nyitottak egy új kávézót Birmingham üzleti negyedének szívében – írja a BBC cikke. Most az indulás után felfutásnak indult kereskedelmi forgalmuk kevesebb mint egyötödét arathatják le. A város irodai dolgozói jelentős vendégforgalmat biztosíthatnak, már ha visszatérnek munkahelyükre az home-officeból. – Reméljük, hogy ősszel megindulhatnak a kedvező folyamatok – mondja bizakodóan Naomi. Majd rögtön hozzáteszi azt is, hogy ellenkező esetben alaposan meg kell fontolniuk, egyáltalán érdemes-e működtetni az üzletet.

Rob Groves irodafejlesztő szerint – aki épp a közelmúltban fejezte be egy közel 40 ezer négyzetméteres irodaterület építését a birminghami Chamberlain téren – korai lenne bejelenteni az irodák halálát. Bár elismeri, hogy néhány leendő bérlő bármikor megnyomhatja a szünet gombot, ami neki sem kedvező, ugyanakkor meggyőződése, hogy

mindig szükség lesz olyan munkahelyre, ahol az emberek összegyűlhetnek és együttműködhetnek, mert létfontosságú a fizikai jelenlét, a személyes visszajelzés, a közös munka hangulata.

Mindez nagyon sokat jelenthet a motiváció szempontjából – fűzte hozzá.

A fiataloknak hasznos lehet bejárni dolgozni

Ezzel a megállapítással, Rob Groves Argent irodaházának egyik jól prosperáló bérlője is egyetért. A PwC számviteli és tanácsadó cég nemrég költözött a szomszédos ingatlanba. A tervek szerint kétezer embert fogadnak majd be, igaz, napjainkban egyelőre mindössze százötven főre van szükségük. Matthew Hammond, a PwC Midlands régió elnöke meglátása szerint nem lehet lemondani az irodai munkavégzésről, különösen a fiatalabb munkavállalóknak.

Kam Vara munkaerő-felvételi szakértő ugyanakkor azt látja, hogy az irodai alkalmazotti közösség motiváló ereje ellenére egyre többen részesítik előnyben az otthoni munkavégzést. Ezeknek a változásoknak a munka világára gyakorolt ​​hatása meghatározó és hosszan tartó lehet. Ám a saját lakásaikba visszavonuló munkavállalók által hónapról hónapra gerjesztett folyamat, vagyis a városi üzleti modell rövid távú sokkja inkább szívmegállásnak, mintsem szelíd evolúciónak tűnik. A munkavállalók és a munkáltatók vonakodása visszatérni az irodába pedig súlyos gazdasági veszélyt jelent a városközpontok jövőjére. Ráadásul – ezt a BBC már egy másik cikkében írja –, ha a döntéshozók nem tesznek lépéseket azért, hogy munkavállalók visszatérjenek az irodákba, egész városközpontok válhatnak szellemvárosokká.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.