Biztosan értesülnek az esetleges fertőzöttek

Hatékonyak Európa-szerte az úgynevezett vírusradar applikációk, amelyek a mobiltelefonok egyedi azonosítói alapján úgy szedik csokorba az elmúlt napok találkozásait, hogy azokra a covid-fertőzött magától nem is mindig emlékszik, vagy sokszor nem tudja megmondani, ki volt az illető, akivel legalább negyedórás kontaktusba került például egy boltban, vagy hivatalban. Az innovációs tárca jelzése szerint bizalmat nyert az alkalmazás, dinamikusan bővül a felhasználók száma.

2020. 09. 27. 10:11
null
Köln, 2020. június 14. Koronavírus-veszélyre figyelmeztetõ, kapcsolatkövetõ okostelefon-alkalmazás egy mobiltelefon kijelzõjén Kölnben 2020. június 10-én. A Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztõ óriáscég alkalmazása figyelmezteti a felhasználót, ha fertõzésveszéllyel járó kapcsolatba került regisztrált fertõzöttel. A koronavírus-járvány elleni védekezésre kifejlesztett alkalmazást június 15-én aktiválják és egy nagyszabású ismeretterjesztõ, népszerûsítõ kampánnyal igyekeznek majd minél több embert rávenni a letöltésére és a használatára. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa több országában bizonyították a kontaktuskutatást támogató telefonos applikációk, hogy rendkívül hasznosak az esetleges fertőzöttek feltérképezésében, amelyek a második hullámban akár életeket is menthetnek. Ilyen a VírusRadar alkalmazás is, amely a szaktárca 25 olyan kutatási projektjének az egyik eleme, amelyek a vírus terjedésének megakadályozásáért indultak el – közölte Solymár Károly Balázs.

Koronavírus-veszélyre figyelmeztető, kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás egy mobiltelefonon Kölnben. Európa-szerte hatékonyak a szoftverek Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára vasárnap elmondta, hogy idehaza önkéntesen már 75 ezren töltötték le az appot, ami azt jelenti, hogy az utóbbi időben több mint kétszeresére nőtt a felhasználók száma, ami a növekvő népszerűsége miatt egyre nagyobb arányban járul hozzá a kritikus kontaktusok felkutatásához. A minisztérium digitalizációs szakembere felidézte: általános jelenség, hogy a vírusfertőzöttek a pozitív eredmény megismerésekor már sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak az elmúlt időszakban, vagy az is teljesen életszerű, hogy egyáltalán nem is ismerik a kontaktszemélyeket, ezért megnevezni sem tudják, akikkel a nap során spontán kapcsolatba kerültek, és ezért átadhatták nekik a Covid-vírust. A telefonos alkalmazás viszont képes őket is pontosan azonosítani az egyedi kódok alapján.

Sokan bele sem gondolnak, naponta hány emberrel kerülnek spontán kapcsolatba – ez a vírusfertőzések idején egyénenként jelentős adattá válhat Fotó: REUTERS/Gleb Garanich

Az innovatív alkalmazás független a készülékben lévő névjegyzéktől, mivel a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát használja. Az ingyenes program a megszokott működés közben, a háttérben futva azoknak a mobiloknak rögzíti az egyedi, titkosított azonosítóját, amelyek legalább negyed órán át az applikációt letöltő személy kétméteres közelségében tartózkodnak. Ha kiderül, hogy valaki megfertőződött, azzal automatikusan nem válik információs bázissá, mert nem kerülnek a telefonján tárolt adatok automatikusan más kezekbe – a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel az applikáció gyűjtését.

– Nyilván csak így van értelme a vírusradarnak, de a személyes azonosításra is alkalmas egyedi kódok miatt nincs is ok aggodalomra. A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség biztonságos szerverein tárolják, amelyhez kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző személyeknek van joga hozzáférni. A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát, és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítókat tárolják, ezeket kizárólag szükség esetén kezelik a járványügyi illetékesek – húzta alá Solymár Károly Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.