Évekig nulla közelében maradhat az amerikai irányadó ráta

Optimista értékelést adott a gazdaság recesszióból való kilábalásáról az amerikai jegybank.

Fellegi Tamás Péter
2020. 09. 17. 16:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0–0,25 százalék közötti szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a szerdai kamatdöntő ülésén. Közleményükben hangsúlyozták, hogy addig nem is terveznek kamatemelést, amíg az infláció át nem lépi a kétszázalékos jegybanki célt (a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha megközelíti az áremelkedés üteme a célszintet, már szóba került a kamatemelés). A kamatemelés feltételeként a válság előttihez hasonló, gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságnak tekinthető állapotot is feltételül szabták.

Jerome Powell Fed-elnök szerint bár még terjedési szakaszban van a járvány, de már nem szükséges a gazdaságot megbénító lezárásokat eszközölni
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A Fed úgy látja, hogy a válságkezelés véget ért, most már a megindult növekedést, a recesszióból való kilábalást kell segítenie. Egy kivételével az összes döntéshozó úgy látja, hogy 2022-ig marad a jelenlegi, nulla közeli kamatszint, és csak négyen gondolták, hogy 2023-ban már magasabb lesz, így a többség a következő három évben nem vár változást.

Ilyen hosszú távra ugyanakkor nem szoktak előrejelzést adni a várható kamatszintről, hisz a gazdaság állapota, az infláció, a munkanélküliség nem becsülhető ilyen időtávon.

A cél vélhetően az volt, hogy jelezzék a november 3-án megválasztandó elnöknek: ciklusát stabil monetáris politika és alacsony kamatszint mellett kezdheti meg. Jerome Powell, a Fed elnöke úgy fogalmazott, hogy terveik szerint a monetáris politika a mostani laza szinten fog maradni a válságból való kilábalás, felépülés egészen előrehaladott szakaszáig.

A Fed mindemellett úgy látja, hogy a kilábalás máris gyorsabb, mint amire egy-két hónapja számítottak. A válság alatt munkanélkülivé váltak fele már újra dolgozik, a fogyasztási kiadások szintje pedig már ledolgozta az egész visszaesés háromnegyedét. Mostani számításaik szerint idén 3,7 százalékos lesz a gazdasági visszaesés, jóval kevesebb, mint a júniusban prognosztizált 6,5 százalék. Az augusztusban még 8,4 százalékon álló munkanélküliség szintjét év végére 7,6 százalékra várják.

Powell szerint mindez úgy zajlik, hogy a koronavírus-járvány még a terjedési szakaszban van, de már nem szükséges a gazdaságot megbénító lezárásokat eszközölni. Vannak ugyanakkor egyes gazdasági ágak, mint a turizmus és a szórakoztatóipar, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben nem tudnak működni, így ezekben sokkal lassabb lesz a helyreállás, és munkahelyek milliói esnek ki eközben. A Fed-elnök hangsúlyozta, hogy ha a helyzet romlana, akkor a Fed késznek mutatkozik emelni a kötvényvásárlások mértékét. Jelenleg havi 120 milliárd dollár értékben vásárolnak, miután márciusban korlátlan kötvényvásárlási programot hirdettek, amelynek során legalább 3000 milliárd dollárt bocsátottak a piacra, ami jócskán hozzájárult ahhoz, hogy a tőzsdeindexek új történelmi csúcsokra emelkedjenek a második világháború óta nem látott gazdasági visszaesés ellenére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.