Jelentős kötvénykibocsátás a második hullám elején Luxemburgban

A fenntarthatósági államkötvények népszerűsége nemcsak az intézményi, hanem a szuverén befektetők körében is meredeken emelkedik

Horváth Éva
2020. 09. 08. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburg az első állam Európában, amely úgynevezett fenntarthatósági államkötvényt bocsátott ki – jelentette a Reuters. A hét első napján piacra dobott csomag révén az uniós alapító tagállam másfél milliárd eurót (540 milliárd forintot) gyűjtött be. Maga a fenntarthatósági kötvény, mint piaci kategória, valójában nem újdonság, de nem is jellemző az államok finanszírozási gyakorlatában.

A fenntarthatósági kötvény a környezetbarát projekteket finanszírozó a zöld és a társadalmi szempontból előnyös kiadásokat célzó társadalmi kötvény keveréke.

 

Luxemburg a hétfőn eladott kötvénycsomagjából származó bevételt egyenlően osztja el a zöld- és a szociális projektek között – húzta alá a miniállam pénzügyminisztériumának szóvivője a hírügynökségnek. A világjárvány kitörésével a globális zöldkötvény-kibocsátás ugyanis meglehetősen háttérbe szorult, miközben a társadalmi problémák megoldását is segítő papírok egyre nagyobb szerepet kapnak az államok finanszírozási politikájában. A kibocsátások iránt különösen nagy az érdeklődés a fejlesztési bankok részéről.

– Sőt a fenntarthatósági államkötvények népszerűsége nem csak az intézményi, hanem a szuverén befektetők körében is meredeken emelkedik – mutatott rá Trisha Taneja, a Deutsche Bank ESG tanácsadójának vezetője, amely hitelintézet a BCEE-vel, a BNP Paribas-szal, a BIL-lel és a Societe Generale-vel közösen irányította a hétfői luxemburgi aukciót. A kötvényt egyébként a befektetők nyolcszorosan, 12 és fél milliárd euró értékben jegyezték túl, –0,123 százalékos hozamot kialakítva – közölték a vezető menedzserek.

Luxembourg belvárosa. Az uniós alapító tagállam az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését vállalta 2030-ig
Fotó: Reuters

Tavaly Luxemburg tízlépcsős keretet indított az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának megvalósítása érdekében, és klímatörvényt dolgozott ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentésére 2030-ig. Ennek ellenére a 2020-as fenntartható fejlődésről szóló jelentés szerint Luxemburg az EU-országok közül ugyancsak a mezőny utolsó negyedében kullog az ENSZ-célok teljesítésében. Jelentős lemaradása van még olyan területeken, mint például a tiszta energia és az éghajlat-politika.

Tágan vett értelemben, e körhöz tartozó, hasonló, ám jóval szűkebb területet finanszírozó kibocsátást hajtott végre néhány napja Németország is. Ezzel az EU meghatározó állama is elmondhatja magáról, hogy túl van történetének első klasszikus zöldkötvény-kibocsátásán. Berlin hat és fél milliárd eurót vont be a piacról többszörös túlkereslet és –0,463 százalékos hozam mellett – számolt be a Reuters. Az összefoglalóból azonban az is kiderül, hogy a német állam kötvényeit deklaráltan a klímabarát kiadások finanszírozása érdekében értékesítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.