Máris népszerű a zöldkötvény

Népszerűnek bizonyulnak világszerte az úgynevezett zöldkötvények. Itthon az idei nyári zöldállamkötvény-kibocsátás után megfontolandó lenne kifejezetten a lakosságnak szóló terméket is piac­ra dobni, amely vonzó megoldás lehet akár a babakötvények, akár a nyugdíjalapok mögött álló forintok fialtatására.

Horváth Éva
2020. 09. 01. 13:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több ország számára bizonyosodik be, hogy érdemes úgynevezett zöldállampapírokba fektetni: aki ugyanis ilyen állampapírt vásárol, egyben a kibocsátó állam klímavédelmi, fenntarthatósági beruházásainak terjedéséhez, finanszírozásához is hozzájárul – hangsúlyozza elemzésében Jókuthy Laura, a Magyar Nemzeti Bank fenntartható pénzügyek főosztályának vezető szakértője. Magyarország idén nyáron bocsátott ki először zöldállamkötvényt, a koronavírus-járvány miatt kevésbé kedvező nemzetközi piaci kondíciók között. A kibocsátás mégis többszörös túljegyzéssel zárult.

Mint ismert, e kötvények értékesítéséből a bevételt olyan beruházásokra kell fordítani, amelyek környezetvédelmi, környezeti fenntarthatósági célúak. Ilyen például a megújuló energia, az energiahatékonyság, a vízgazdálkodás vagy a fenntartható mezőgazdaság, erdőgazdálkodás. Zöldkötvényeket bocsáthatnak ki államok, kormányzati hátterű szervezetek, pénzügyi intézmények és vállalatok is. A zöldkötvénypiac 2007-ben indult el az Európai Beruházási Bank és a Világbank kibocsátásával, azóta összességében globálisan 754 milliárd dollár értékben dobtak piacra ilyen típusú papírokat.

Külföldön a zöldkötvények egyre népszerűbbek a lakosság körében, és ezzel egyfajta közösségi finanszírozás kezd kialakulni – mutat rá írásában ­Jókuthy Laura. Az amerikai Solar City ­például már 2014-ben bocsátott ki lakossági naperőművek létrehozására ilyen típusú értékpapírt, ahogyan ­Európában egyre népszerűbbek a lakosság körében például az önkormányzati zöldkötvények. Ez utóbbiak megvásárlásával a helyi lakosok saját városuk, megyéjük tömegközlekedésének fejlesztéséhez, a település parkosításához, a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

Ugyanezen logika mentén akár hazánkban is megfontolandó lenne lakossági zöldállampapírok kibocsátása. A zöldberuházások megtérülése jellemzően hosszú távú: egy megújuló energetikai beruházás megtérülési ideje tíz és húsz év között van hazánkban. Ebből kiindulva például a nyugdíjpénztárak is a zöldállampapírok potenciális vásárlói lehetnek, ahogyan zöldbabakötvények is születhetnének, amelynél a megtakarítási számlán gyűlő tőkével egyező összeget az állam környezetvédelmi szempontból hasznos beruházásokra fordíthatná – véli a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.