Állja a sarat a pénzügyi szektor

A héten közzéteszik harmadik negyedéves eredményeiket a nagyobb amerikai bankok: a JP Morgan és a Citigroup már meg is tette. Úgy tűnik, a pénzügyi szektor kevésbé érzi a válságot.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 14. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan az elemzői várakozásoknál magasabb számokat tett közzé a harmadik negyedévben: közel 30 milliárd dolláros árbevételt ért el, az egy részvényre jutó eredmény pedig 2,92 dollár lett a 2,35 dolláros átlagos várt értékkel szemben. A bank mindössze 611 millió dollárral növelte az esetleges nem teljesítő hitelek miatti tartalékát, míg az elemzők közel hárommilliárd dolláros összegre számítottak az előző negyedéves tízmilliárd dollár után. Ez arra utal, hogy a válság nem okozott széles körű fizetési nehézségeket az adósok között.

A bank vezetői mindazonáltal azt nyilatkozták, hogy eddig jelentős volt a különféle stimulusok hatása, kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor a lakossági ügyfelek már nem számíthatnak bőkezű kormányzati támogatásra, illetve milyen lesz a járvány lefolyása és ennek tükrében hogy alakul a munkanélküliség. A társaság kamatbevétele csökkent, ugyanakkor a kötvény- és részvénykereskedelemből eredő bevétel nagyjából 30 százalékkal növekedett.

A Citigroup 17,3 milliárd dolláros árbevétele csak mérsékelten haladta meg az elemzői várakozásokat, ugyanakkor az egy részvényre jutó 1,40 dolláros eredmény jóval az egy dollár körüli várakozok felett alakult. A tartalékképzés a Citi esetében is minimálisra csökkent az előző negyedévhez képest, a kötvénykereskedésből származó bevétel 18 százalékkal nőtt, míg ugyanez a részvénykereskedés esetében 15 százalék lett.

A bankok részvényeseinek mindez jó hír, ugyanakkor az árfolyamok emelkedését gátolja, hogy a bankok osztalékfizetési lehetőségét korlátozta, sajátrészvény-vásárlásait pedig megtiltotta az idei évre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (ez a gyakorlat most, a válság idején általános). Mindazonáltal a JP Morgan árfolyamának emelkedő trendjéhez képest, amely 2009 óta tart, csak viszonylag szerény a visszaesés a járvány előtti csúcsokhoz képest. Az árfolyam 2009-ben 20 dollár alatt is járt, idén januárban 140 dolláron tetőzött, most 100 dollár körül forog a papír.

A Citi esetében kisebb volt az emelkedés, de még mindig jelentős 2009 óta: 20-ról 80 dollárig nőtt az árfolyam, most 44 dollár körül van. Ezek végül is szép eredmények ahhoz képest, hogy milyen súlyos gazdasági visszaesés következett be: a bankszektort jó állapotban érte a válság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.