Betöltésre várnak a válságálló pozíciók, egyre több az új állás

Egyre stabilabbá válik az álláspiac, most az IT-sek és könyvelők munkahelye van a legnagyobb biztonságban.

Nagy Kristóf
2020. 10. 16. 19:13
null
Nincs mitől félniük a könyvelőknek, az ő állásuk az egyik legstabilabb a járvány megjelenése óta Fotó: MI-Archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IT- és számviteli területeken betölthető munkakörökben csökkent a legkevésbé a kereslet a járvány által érintett elmúlt öt hónapban, így ezeken a területek bizonyul ma a legválságállóbb lépésnek az új állás betöltése – derül ki a Professio.hu és az EY közös, álláspiaci helyzetet bemutató felméréséből.

Az elmúlt öt hónap során

a legtöbb meghirdetett állások közé a legstabilabb területek mellett az eladó és pénztáros állások, a betanított munka, az anyagmozgatói és rakodói állások, a projektmenedzseri pozíciók, a szakmunkák, valamint az értékesítői állások kerültek be.

A betöltésre váró állások csökkenése jelentősen mérséklődött május óta. Noha az álláspiacon elérhető lehetőségek száma még mindig nem érte el a tavalyi év azonos időszakára jellemző keresletet, ugyanakkor egyértelműen látható a folyamatos stabilizálódás.

Nincs mitől félniük a könyvelőknek, az ő állásuk az egyik legstabilabb a járvány megjelenése óta
Fotó: MI-archív

– A Covid–19 hatásai alapjaiban változtatták meg a vállalatok működését és a prioritásokat. Az egészségügyi kockázatok minimalizálása, a technológiai átállás a távmunkára, vagy a napi rutinok teljes újraszervezése csak néhány példa azokból a kihívásokból, amelyekkel a cégeknek szembe kellett nézniük az elmúlt hónapokban – mutatott rá Tüzes Imre. A Profession.hu üzletfejlesztési vezetője úgy látja,

a kiszámíthatatlan környezet ellenére a vállalkozásoknál továbbra is a stabil gazdasági működés, és a szabályos pénzügyi műveletek fenntartása maradt a legfontosabb szempont.

Lázár Gábor, az EY HR vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az IT-szektort a vártnál érzékenyebben érinti a gazdasági lassulás, mivel egyes fejlesztéseket el kellett halasztani.

Ezzel egy időben ugyanakkor más beruházások előtérbe kerültek, így a szakember az ágazat alkalmazkodóképessége miatt gyors stabilizálódást vár. Összességében az IT-területeken érdemes új állás után nézni, mivel ezek a munkakörök egyértelműen válságállók maradtak a világjárvány alatt is.

A nemzetközi kutatások szerint

a kiberbiztonság területén nő jelentősen a kereslet jövőre a munkaerőpiacon, világszerte küzdenek a cégek ezeknek a pozícióknak a betöltésével.

A koronavírus-járvány ráadásul jelentősen felértékelte a területet, új stratégiák kidolgozására kényszerítve a vállalkozásokat.

Észrevétlenül gyűrűzött be a második hullám

A járvány ellenére szeptemberre szinte mindenki visszatért a munkahelyére: a bejárók aránya mintegy 89 százalékra nőtt. Ezzel szemben – vélhetően az újabb korlátozások elkerülése miatt – a home office-ban dolgozók aránya a koronavírus-járvány újabb felerősödése ellenére alacsony maradt – derül ki a GKI Zrt. legfrissebb, lakosság körében végzett felméréséből. Nem változott szeptemberben a részmunkaidőben foglalkoztatottak köre, arányuk hat-hét százalék maradt. Az állásidőn, fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon lévők aránya ugyanakkor két százalékra csökkent. A GKI szerint szeptemberben stagnált a foglalkoztatottság az augusztusi értékekhez képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint ugyanakkor további húszezer fő talált ismét állást egy hónap alatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.