Bizalommal és jó informatikai háttérrel sikeres a home office

A humánerőforrás-szakemberek egyetértenek abban, hogy a modern munkavégzéshez a földrajzi elhelyezkedés csökkenő mértékben lesz meghatározó, illetve az alkalmazottak nagyobb mozgástérrel rendelkeznek majd munkarendjük megszervezésében. A home office-szal kapcsolatos pozitív tapasztalatairól lapunknak számolt be a Tungsram két felső vezetője.

2020. 10. 08. 5:50
null
A cégnél most jobban odafigyelnek a gyártáson dolgozók egészségére Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy a Covid előtti normalitáshoz való visszatérés egyelőre még messze van. Mi több, a cégek egyre nagyobb hányada elhúzódó válságkezelési időszakra rendezkedik be az alaptevékenység és a munkafolyamatok megszervezése szempontjából.

– Egy vállalat informatikai háttere és a jövőre való felkészültsége nemcsak a siker, hanem egyben a túlélés kulcsa – hívta fel a figyelmet Majtényi Márta, a Tungsram informatikai igazgatója. Felidézte: a Global Workplace Analytics kutató és tanácsadó cég azt jósolja, hogy 2021 végére a munkavállalók 25-30 százaléka világszerte hetente több napot is otthonról dolgozik majd. Az Upwork nevű, távmunkát kutató cég szerint pedig 2028-ra a munkahelyi csapatok 73 százalékának lesz olyan tagja, aki home office-ban dolgozik. A Zapier munkafolyamat-automatizáló vállalat közvélemény-kutatásából pedig az derült ki, hogy

az irodai munkát végzők 66 százaléka szerint 2030-ra a hagyományos irodai környezet kifejezetten elavult jelenség lesz.

A Tungsramnál bevált az otthoni munka, a kollégák nem szeretnének heti öt napon bejárni az irodába (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

– Olyan integrált informatikai megoldást vezettünk be, amellyel kiálltuk a Covid okozta válság próbáját, mivel a platform tökéletesen működött home office környezetben – magyarázta Magyarország legnagyobb hazai hátterű multinacionális vállalatának informatikai vezetője. – Minden vállalati eszköz ugyanazon a platformon fut, így bármilyen eszközről lehet videóhívásokhoz csatlakozni vagy megnyitni a céges intranetoldalt és a munkához kapcsolódó fájlokat. A Tungsram informatikai rendszere minden olyan kihívásnak megfelelt, amit a járvány állított elénk, annak ellenére, hogy akkor telepítettük, amikor még senki nem is hallott a koronavírusról – hangsúlyozta Majtényi Márta.

Velünk marad

Az informatikai vezető szerint a home office hosszú távon is az életünk része marad, ezért a vállalatoknak az előnyök kihasználására kellene összpontosítaniuk: az alacsonyabb létesítményköltségekre és a nagyobb fokú rugalmasságra. – A járvány utáni időszakban a cégek nagy része valószínűleg hibrid megoldást fog alkalmazni, amelyben egyes funkciók továbbra is home office-ban maradnak, és a távmunka aránya is lényegesen magasabb lesz a Covid előtti időkhöz képest – véli Majtényi Márta.

Elengedhetetlen a rugalmasság

– A HR-szakma számára a járvány számos felismerést hozott, illetve sok szempontból a jövő hírnökének bizonyult – mondta Bárány Katalin, a Tungsram-csoport HR-igazgatója. Szerinte Magyarországnak sok szempontból fel kell zárkóznia a nyugati országokhoz a modern munkahelyteremtés területén, különös tekintettel a home office lehetőségekre, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2018-ban Magyarországon a munkavállalók mindössze 3,7 százaléka dolgozott távmunkában. A járvány eredményeként azonban a jövőben a magyarországi vállalatok kénytelenek lesznek rugalmasabban kezelni a távmunka lehetőségét Bárány Katalin szerint.

Rövidülnek a távolságok

– Az alkalmazottak lakóhelye sokkal kisebb súlyú tényező lesz, és ez lényeges tartalékokat szabadít majd fel a munkaerőpiacon. A bizalom a másik kulcsterület, ahol jelentős változások várhatók, hiszen a home office térnyerésével a vállalati vezetőknek meg kell tanulniuk jóval nagyobb mértékben megbízni munkatársaikban. A munka és a magánélet egyensúlyát illetően a határvonal sokkal élesebb és markánsabb lesz, a munkaadói irányelvek között megjelenhet a törzsidő, a fennmaradó munkaidőt pedig a munkavállalók saját maguk oszthatják be – fejtette ki a HR-igazgató.

Más az irodában és más a gyártásban

Bárány Katalin jelezte ugyanakkor, hogy a gyártásban jelenleg a fentiekkel ellentétes trend érvényesül, hiszen a mostani környezetben a munkavállalók és a létesítmények fokozott ellenőrzése és felülvizsgálata szükséges.

A cégnél most jobban odafigyelnek a gyártáson dolgozók egészségére
Fotó: Teknős Miklós

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a Tungsram számos intézkedést léptetett életbe, beleértve a belépéskori ellenőrzést és a szigorúbb higiéniai szabályokat, valamint annak nyomon követését, hogy milyen környezetben és kikkel találkoztak a munkavállalók. A vállalat kiterjedt protokollt dolgozott ki a létesítmények kiürítésére és fertőtlenítésére egy esetleges fertőzés esetére.

 

Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy a belső céges felmérések szerint az alkalmazottak nem szeretnének visszatérni az irodában töltött ötnapos munkahéthez, a munkaidő egy részét mindenképpen home office-ban töltenék.

Kutatás-fejlesztési együttműködés a Pannon Egyetemmel

Együttműködési megállapodást írt alá a Tungsram világítástechnikai cég és a veszprémi Pannon Egyetem. Ennek keretében a felek kiterjesztik a közös munkát a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az energetikai pályázatok területére. Pongrácz Ferenc, a Tungsram Operations Kft. ­innovációért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a megállapodás része egyebek mellett az úgynevezett smart city (okosváros) pályázat közös megalkotása, de az egyetem által megálmodott tudományos park megvalósításában is szerepet vállal a világítástechnikai cég.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.