Jövőre talpra állhat a gazdaság, az álláspiac már lélegzethez jutott

Az első járványszakaszban állásukat elvesztett foglalkoztatottak közül a legtöbben újra munkába álltak.

Magyar Nemzet
2020. 10. 22. 13:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a kkv szektornak rendszeresen elemzéseket készítő Danube Capital friss, negyedéves makrogazdasági kitekintője, amely a legutóbbi, szélcsendes júliusi előrejelzésük után az ismét fellángolt pandémia tükrében vizsgálja a gazdasági kilátásokat.

Ebben felidézik: az első hullámmal ellentétben – amikor gazdasági leállás is volt – a második szakaszban a járvány elleni védekezés fő eleme inkább a kötelező védőeszközök, például a maszkok használata, a megfelelő távolságtartás betartása, a tesztelések számának növelése, valamint a lokális gócok azonosítása és kezelése lehet.

Ha csak a maszk szorít, és nem a kényszerű bezárkózás, kisebb veszteségeket szenved el a gazdaság teljesítménye Fotó: MTI/Vajda János

A járvány körüli bizonytalanság megmaradt, a megfelelő védőoltások kifejlesztéséig – amelyen számos vállalat dolgozik világszerte – többé-kevésbé a mindennapi társadalmi és gazdasági élet része lehet a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak – állapítja meg a Danube Capital.

Ezért aktuális előrejelzésük szerint

2020-ban 6,2 százalékos visszaesésre, 2021-ben pedig 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számíthatunk idehaza.

Megállapították azt is, hogy a járványhelyzet ellenére kedvezőbb kép bontakozhat ki a munkaerőpiacon, aminek az az egyik fő oka, hogy az első járványszakaszban állásukat elvesztett foglalkoztatottak közül a legtöbben újra munkába álltak. Emellett az enyhébb járványügyi intézkedések eleve kevesebb munkahely elvesztését hozhatják.

- Jövőre a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítunk – közölte az elemző cég, amely szerint a tavalyi, kétszámjegyű bérdinamikához képest az átlagbérek növekedése hosszabb távon ugyanakkor lelassul.

Kisebb sokkhatást okoznak most a munkaerőpiaci folyamatok Fotó: Magyar Nemzet

Kedvezőbb kilátások mutatkoznak a fogyasztás tekintetében is, ahol kismértékű növekedés lehet tavalyhoz képest, ami a kedvezőtlen járványhatásokhoz képest nem rossz eredmény, ráadásul a következő két évben dinamikusabb, több mint 4 százalékos lehet a fogyasztásbővülés.

Ezek mellett megvizsgálták a nemzetgazdasági beruházási dinamika alakulását. E téren arra számítanak az elemzők, hogy az idei évben mindegyik fő szegmens (a vállalati, a lakossági és a kormányzati) mérséklődhet. – A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től viszont valamennyi érintett terület beruházásai is növekedést mutathatnak – közölték.

Nem várható, hogy visszaesik a kereskedelmi fogyasztás, amit a megmentett vagy újként megjelenő munkahelyek is erősítenek Fotó: Havran Zoltán

Nem kedveznek viszont a negatív kiviteli kilátások: az exportpiaci részesedésünk a várakozások szerint idén és a jövő évben sem változik. Az előrejelzés másik tényezője szerint pedig a külső kereslet is drasztikus visszaesést mutathat 2020-ban, amelyet viszont jövőre dinamikus felpattanás követhet.

Ígéretes beruházási terület az egészségipar Fotó: Andrew Kelly / REUTERS

A 2021-es gazdasági növekedést a fiskális stimulus is érdemben támogathatja, a kormányzat mozgásterét jelentősen növelheti, ha az Európai Bizottság 2021-re is felmentést ad az Európai Uniós tagországoknak a maastrichti 3 százalékos költségvetési deficitcél teljesítése alól – fogalmaz a Negyedéves Makrogazdasági Kitekintő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.