Stabilnak ítélik a helyzetet a nagy cégek

Egyre több, az S&P 500 indexben szereplő cég tesz közzé előrejelzést a negyedik negyedévre, ráadásul az elemzői várakozásoknál lényegesen optimistábbakat. Egészen mások a kilátások, mint a tavaszi első járványhullám idején voltak.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 26. 6:30
File photo of traders working on the floor of the New York Stock Exchange shortly after the opening bell in New York
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange shortly after the opening bell in New York in this April 12, 2016, file photo. The S&P 500 is close to its record high as earnings season heats up, but one of the major drivers of the market's advance - stock buybacks - looks to be sagging. REUTERS/Lucas Jackson/Files - GF10000383181 Fotó: Lucas Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdei cégeknek most kezdődött a harmadik negyedéves jelentési szezon, és közülük egyre többen előrejelzéseket is kibocsátanak a negyedik negyedévre, sőt a jövő év elejére vonatkozóan. Ez nagy dolog, miután az előző három hónapban jóval kevesebben tették ezt, sőt

tavasszal sokan annyira bizonytalannak ítélték meg a helyzetet, hogy alig akadt, aki előre mert volna tekinteni.

Akkor azonban a koronavírus-járvány új volt, egészségügyi és gazdasági hatásai kiszámíthatatlanok. Jelenleg azonban – annak ellenére, hogy igazán csak most terjed a járvány – már közel sem akkora a félelem, hisz a hatások ismertek, a védekezés pedig jórészt lezárások nélkül zajlik, a termelés és a fogyasztás csak egyes iparágakban esik vissza erősen.

Eddig a világ legjelentősebb tőzsdeindexe, az S&P 500 tagvállalatai közül 73 cég adott előrejelzést, pedig még csak egy-két hét telt el a jelentési szezonból. Az előző három hónap során 65 ilyen cég volt, hosszabb idő átlagában 170 szokott lenni.

Ami különösen érdekes: 1997 óta a legderűlátóbbak az előrejelzések, jóllehet ez abból is következik, hogy az év korábbi részében jelentősen csökkentek a várakozások, így alacsony a bázis, amihez az adatok viszonyíthatók.

Fotó: Reuters/Lucas Jackson

A cégek tehát optimistán ítélik meg a helyzetüket, és ha valaki, ők látják a folyamatok alakulását: eddigi októberi teljesítményükből és megrendelési adataikból jól rálátnak, mire számíthatnak az év utolsó hónapjaiban. A kedvező irány már a harmadik negyedéves eredményeknél is látszott: az eredmények 86 százaléka jobb lett, mint az elemzői várakozások.

Rövidesen a hazai tőzsdei cégek is beszámolnak a harmadik negyedévről. A kérdés az lesz, hogy ők is adnak-e előrejelzést az év hátralévő részére vagy a jövő évi folyamatokra. Ha igen, azokból vélhetően az látszik majd, hogy nálunk is vége a bizonytalanságnak, és a járvány ellenére gyorsulhat a kilábalás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.