időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Csődvédelmet kért Amerika legnagyobb gitárforgalmazója

Magyar Nemzet
2020.11.23. 11:20
Csődvédelmet kért Amerika legnagyobb gitárforgalmazója

Csődvédelmet kért a Guitar Center, az Egyesült Államok legnagyobb gitárforgalmazója, miután a koronavírus-járvány miatt zuhant a forgalma, és a cég nem tudta rendezni egy esedékes, 45 millió dolláros kamattörlesztését a múlt hónapban – írta a távirati iroda. A társaság mintegy 300 üzlettel rendelkezik országszerte, ezek a boltok azonban jelenleg is részben zárva vannak, vagy minimális a forgalmuk a járvány miatt. A cég online értékesítése igen szerény.

A Guitar Center a múlt évet még 2,3 milliárd dolláros bevétellel zárta, miközben az adóssága 1,3 milliárd dollárra emelkedett. Az 1959-ben alapított, 1997-ben a tőzsdére is bevezetett cég hétvégi közlése szerint megállapodás született a hitelezőkkel az 1,3 milliárd dolláros adósság 800 millió dollárral történő csökkentéséről, és arról, hogy pótlólagos pénzügyi forráshoz jut a jelenlegi tulajdonos révén és külső befektetési alapok bevonásával. A Guitar Center azzal számol, hogy az év végén kikerülhet a csődvédelem alól.

A cégnek mintegy 300 üzlete van országszerte
Fotó: Reuters/Rick Wilking

A koronavírus-járvány hatására az első fél évben csődvédelmet kért számos neves amerikai kiskereskedelmi cég, köztük a J. C. Penney, a Neiman Marcus és a J.Crew Group Inc. A Neiman Marcus azóta kikerült a csődvédelem alól.

Világszerte jelentős a jogdíjak visszaesése

A távirati iroda a minap arról is beszámolt, hogy az előrejelzések szerint idén akár 35 százalékkal is visszaeshetnek a zenei jogdíjbevételek világszerte, ami 3,5 milliárd eurós kiesést jelenthet. Ezt állapította meg éves, globális jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet. A párizsi székhelyű CISAC éves összegző dokumentuma mindig az előző évi adatokat tartalmazza, a most publikált előrejelzéseket a koronavírus-járvány hatásai miatt tették közzé – közölte a hazai jogkezelő, az Artisjus zeneipari szakmai blogján, a Dalszerzőn.

A jelentés előszavát Björn Ulvaeus, az ABBA egykori tagja, a CISAC májusban megválasztott új elnöke jegyzi. Mint kiemeli, az alkotók a válságban bebizonyították, hogy innovatív és rugalmas emberek, illetve az is kiderült, mekkora társadalmi igény van a munkájukra: a művészet segít a nehéz idők átvészelésében.

– A rugalmasság, a vállalkozókedv és a társadalmi szolidaritás nem elegendő. Ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból, a kormányokhoz kell fordulnunk. Nemcsak a segélycsomagokról van szó, bár azok is nagyon fontosak voltak, hanem arról, hogy a jogalkotóknak meg kell oldaniuk azokat a strukturális problémákat, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák az alkotókat – fogalmaz Ulvaeus.

A CISAC-elnök reményét fejezi ki, hogy a koronavírus-járvány által okozott válság ráébreszti a politikusokat arra, hogy a kultúra milyen sérülékeny helyzetben van, és arra, hogy gyorsan kell cselekedniük. Szerinte az Európai Unió szerzői jogi irányelve a legjelentősebb lépés abba az irányba, hogy elérjék az alkotók méltányos megbecsülését az online világban. Ezért is kiábrándítónak nevezi, hogy az irányelv esetleges felhígításával az nem lesz képes elérni eredeti célját.