Nőtt az uniós megegyezés tétje Nagy-Britannia számára

Egyre fogy a rendelkezésre álló idő az Egyesült Királyság és az Európai Unió közti kereskedelmi szerződés megkötésére, a brit felet azonban most új tényező befolyásolhatja. Megegyezés hiányában eddig az Egyesült Államokra akart támaszkodni, de ez kevésbé reális opció, ha Joe Biden lesz az elnök.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 09. 6:40
POMPEO, Mike; JOHNSON, Boris
Boris Johnson és Mike Pompeo. A brit kormányfő kiváló viszonyt ápolt a Trump-adminisztrációval. Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság formálisan ja­nuár 31-én lépett ki az Európai Unió­ból, ténylegesen azonban majdnem minden úgy maradt, mint a tagság idején. Ez egy átmeneti időszak, amely két hónap múlva lejár, és ha nem hosszabbítják meg vagy nem születik kereskedelmi megállapodás, a szigetország és az EU közti áruforgalom a Kereskedelmi Világszervezet által ajánlott módon fog zajlani. Ez a kereskedelem volumenének nagymértékű visszaesését okozhatja, ami a magyar gazdaság szempontjából igen kedvezőtlen, mivel exportunk három-négy százaléka Nagy-Britanniába irányul, ráadásul úgy, hogy kereskedelmi többletünk van az országgal szemben.

A megegyezés nélküli kizuhanás a brit kormánynak sem érdeke, azonban eddig úgy tárgyaltak, szinte az utolsó pillanatig húzva a megegyezést, hogy időről időre hangsúlyozták: nem tekintik tragédiának, ha az egyeztetések kudarcot vallanak. A brit vészforgatókönyvben az szerepelt, hogy megpróbálnak más országokkal előnyös kereskedelmi szerződéseket kötni, mindenekelőtt az USA-val, hivatkozva a két ország között fennálló különlegesen jó kapcsolatokra. Úgy gondolták, hogy erre Donald Trump amerikai elnök is hajlik, bár a képet árnyalta, hogy Trump kereskedelempolitikájának alappillére az Egyesült Államoknak minél előnyösebb kereskedelmi szerződések kialakítása volt. Ezt több viszonylatban el is érte, és Kínával szemben is ezért vezetett be vámokat. Ilyen körülmények között nehezen lett volna indokolható, ha egy országgal kivételt tesz, de nem lehetett kizárni, hogy a két fél talál egy kölcsönösen elfogadható középutat. Ha viszont Joe Biden lesz az amerikai elnök, lényeges változások várhatók.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel alapvetően jó volt Boris Johnson kapcsolata
MTI/EPA pool/Andy Rain

A The Guardian szerint a brit külügyminisztérium és a kormány is megpróbálja felmérni, hogy mire számíthat az új amerikai kormányzat részéről. A kormányzó brit konzervatív párt befolyásos személyiségei és diplomatái amiatt aggódnak, hogy ha nem lesz megegyezés az EU-val, akkor nagyon megnehezülnek az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások. Ennek oka az lehet, hogy

Joe Biden korábban ellenezte a brexitet, támogatja az európai integrációt, és ami talán még fontosabb: elsődlegesnek találja a nagypénteki egyezményt, ami 1998-as megkötése óta Észak-Írország békéjét garantálja.

Az Európai Unióval kötött kilépési szerződés szerint ugyan ez elvileg nem lenne veszélyben, hisz abban az áll, hogy nem lehet fizikai határellenőrzés az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. Azonban Boris Johnson az elmúlt hónapokban felvetette, hogy esetleg nem tartja be teljes mértékben ezt a megállapodást. Joe Biden számára pedig azontúl, hogy nem akar egy újra fellángoló válsággócot Európában, még különleges jelentőséggel is bír Írország kérdése, tekintettel arra, hogy ő maga is részben ír származású.

A brit kormánypárt megegyezéspárti szárnya azt is hangsúlyozza, hogy Biden a 27 tagú Európai Unióval fenntartott kapcsolatok javítására fog törekedni, ami a jelenlegieknél kedvezőbb kereskedelmi megállapodáshoz is vezethet, és ezt fontosabbnak tartja, mint a Nagy-Britanniával kötendő szerződést. A brit–EU tárgyalások egyébként mindkét fél szerint előrehaladást mutatnak, lényegében már csak halászati kérdésekben vannak eltérések, de ez nem jelenthet nagy akadályt, ha mindkét oldalról nő a megegyezési készség. Az idő sürget, mert egy hét múlva el kellene kezdődnie a megkötendő szerződés ratifikálási folyamatának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.