Önjáró targoncát is tesztelhetnek Oroszlányban

Az automatizált anyagmozgatásban rejlő lehetőségeket vizsgálják helyi, 5G-re továbbfejleszthető mobilhálózaton abban a tesztprogramban, amelyben önvezető targonca is részt vesz. Az oroszlányi üzemben két további okosmegoldást is tesztelnek.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 8:15
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban az iparban, a mezőgazdaságban, a szolgáltatási szektorban, illetve az egészségügyben és az oktatásban hoz technológiai és gazdasági előnyt az ötödik generációs mobilhálózatok használata. A jóval nagyobb sávszélességet és az alacsony késleltetést biztosító technológiára való átállás előtt fontos annak tesztelése és testreszabása ipari környezetben. Az önvezető járművek alkalmazása az ipari logisztikában gyorsabban terjed, mint a közutakon, hiszen ez a terület könnyebben szabályozható, illetve az automatizálás gyakorlata nem számít újdonságnak.

A régióban elsőként a személygépjárművekhez gyártott turbófeltöltők területén a világ legjelentősebb beszállítója, a BorgWarner indított el tesztprogramot az oroszlányi telephelyén, a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország partnerségével. A tesztelés célja, hogy

önjáró targoncák segíthessenek az anyagmozgatásban szenzorokkal és adatbázisokkal, gyakorlatilag százszázalékos pontosságot és rendelkezésre állást biztosítva.

Ez pedig végső soron versenyelőnyt jelent a gyártási folyamatokban.

Az alkalmazásukat nehezíti viszont, ha emberekkel közösen kell a munkát végezniük. Ilyenkor fokozottan érvényes, hogy az eszközöknek késleltetés nélkül kell felismerniük a váratlan helyzetet és veszély esetén azonnal reagálniuk kell. A minimálisra csökkentett reakcióidő – amely az 5G-vel biztosítható – ezért nemcsak a járművek hatékony működése és távoli irányítása miatt, hanem a hibrid gyártási közegben biztonsági szempontból is kiemelt jelentőségű.

Fotó: Pexels

Az automatizált anyagmozgatást jelenleg a gyár felújított csarnokában kiépített helyi hálózaton, úgynevezett campus network megoldással tesztelik. A program során kinyert adatok elemzésével döntenek majd arról, hogy a megoldást további folyamatokra vagy a másik gyáregységre terjesztik-e ki. Az üzemben rövidesen szintén ezt a hálózati megoldást használják két másik okoseszköz, a belső logisztikai vonalkód-olvasó és a vezeték nélküli gyártásvezérlés működtetésére.

A 4G/LTE technológiára épülő, 5G-re továbbfejleszthető campus network megoldások egy adott ipari létesítményhez dedikáltan telepített bázisállomást és akár kültéri, akár beltéri lefedettséget biztosítanak az ügyfél egyéni igényeire szabottan. A campus megoldás biztonságát erősíti, hogy független a nyilvános mobihálózatoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.