Elkészültek a tervek, kezdődhet a Mátrai Erőmű zöldebbé alakítása

A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, elindul a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítése. A folyamat és a jövőbeni működtetés során az MVM kiemelt figyelmet fordít a vállalatnál dolgozók továbbképzésre és foglalkoztatására az új tevékenységekben.

2020. 12. 07. 10:15
null
Rövidesen az MVM-hez kerülhet a nagy múltú visontai létesítmény Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy pillérre épül Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének átalakítása, a modernizáció a következő évtized egyik legjelentősebb energetikai projektje lesz. A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg – közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya.

Az átalakítás négy fő projektje

  • egy 500 megawatt (MW) teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokk,
  • egy 31 MW lakossági, anyagában nem újrahasznosítható hulladékot (RDF) és biomasszát tüzelő blokk,
  • egy 200 MW kapacitású napelempark a két bánya rekultivált területein,
  • a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem.
  • A költségekről a MVM egyelőre nem adott tájékoztatást, korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 200-300 milliárd forintra becsülte a fejlesztések összértékét.

    – A fejlesztések eredményeként egy, a mai technikai elvárásokhoz mérten kevéssé hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és jóval gazdaságosabb struktúra vált ki, amely az energiastratégiában megfogalmazott céloknak teljes mértékben megfelel,

    biztosítja az ország és a térség villamos-energia ellátását, ezen felül közvetett módon hatékonyan támogatja több százezer tonna hulladék lerakótól való eltérítését is a hulladékfeldolgozási értéklánc megtartásával. Az új működésre való átállás az erőműben és az ipari parkban, valamint a térségben működő cégeknek hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelent, és javítja az itt élők életminőségét

    – mondta tegnap a tárcavezető.

    Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott, hogy az átalakítási folyamat nem pusztán a tulajdonos MVM és a kormány érdeke, hanem közös érdek is, amely

    a régió lakosságának és munkaadóinak élhetőbb természeti és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet biztosít, hozzájárulva ezzel a jövő generációinak egészségi és egzisztenciális biztonságához.

    A kormány számít a bányászok, az erőművi dolgozók, a szakszervezetek és a térség egyéb foglalkoztatóinak a szerepvállalására – tette hozzá a miniszter.

    Feladatok sora

    Rövid távon az erőmű lignites blokkjainak biztonságos keretek között kell tovább működniük, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel megerősödik.

    Az MVM feladata, hogy a technológiai átalakítást végrehajtsa, és ahhoz a társasági forrásokon felül uniós finanszírozási forrásokra is pályázzon.

    A középtávú technológiai átalakítás célja, hogy az évtized utolsó éveire már valamennyi új termelő elem működőképes legyen.

    A létesítmény Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője
    Fotó: Bach Máté

    A Mátrai Erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer család megélhetését biztosítja. A közleményben jelezték, hogy prioritásként kell kezelni az erőmű és a környező ipari parkban működő cégek dolgozóinak foglalkoztatásának biztosítását, illetve, hogy a technológiaváltás miatt átalakuló ipari környezet továbbra is munkalehetőségeket kínáljon.

    Azoknak az ipari parkba települt cégeknek, amelyek jelenleg az erőmű melléktermékeit mint alapanyagokat használják fel, újra kell tervezniük a működésüket, fel kell készülniük a változásokra – ebben a kormány partner kíván lenni.

     

    Továbbképzés a bányászoknak

    A bányászati tevékenységet több lépcsőben alakítják át, ideértve a rekultivációs feladatok elvégzését, illetve a bányászok egy része továbbra is foglalkoztatható lesz a bányaüzemekben. A mátrai munkavállalók, az erőműben és a bányákban dolgozó képzett munkaerő továbbképzésben és a korszerűsítés előkészítésében is részt vehet, az MVM erről folyamatosan egyeztet az érdekképviseleti szervezetekkel.

    Villamos energia hulladékból

    A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalata, a Geosol Kft. által működtetett komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszere az alternatív tüzelőanyagok széles körű portfólióját szállítja az erőműnek, így csökkenti annak szén-dioxid-kvóta igényét. A beszállított tüzelőanyag legnagyobb része biomix/biomassza, ezen felül a kommunális hulladék feldolgozása során leválasztott, valamint az iparban képződő megfelelően leválogatott, energetikailag hasznosítható hulladék. A vállalat meglévő RDF-feldolgozó infrastruktúrájának hasznosítására egy új, korszerű és nagy hatékonyságú RDF tüzelésű blokk létrehozása bővíti a megújuló energiatermelési kapacitást és szolgálja a belföldi villamosenergia-termelés zöldítését.

    A Mátrai Erőmű meghatározó alaperőműként tisztán hazai nyersanyagforrás-bázison Magyarország villamosenergia-termelésének 14-16 százalékát adja, ezért működtetése kulcsfontosságú. A kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervben stratégiai célnak tekinti az erőmű ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását úgy, hogy az a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen Magyarország új Nemzeti Energiastratégiájához és a Nemzeti Energia és Klímatervhez.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.