Kilenc négyzetmétertől a több száz milliós kúriákig

A 400 millió forintos kúriától a 9 négyzetméteres minigarzonig sok ingatlan kelt el idén, de az árat minden esetben a helyszín határozta meg, igen jelentős eltéréseket okozva.

Sós
2020. 12. 29. 18:58
Mára alacsonyabb lett a panellakások fenntartási költsége, ami szintén hozzájárult népszerűségük növekedéséhez
Budapesten már a panellakások legtöbbje is 50-60 milliós áron kelt el az idén Fotó: Havran Zolzán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem volt ritka, hogy akár félezer négyzetméter alapterületű, 10–14 szobás villák vagy kúriák váltottak tulajdonost, ez esetben is az elhelyezkedés határozta meg az árat – derült ki az Otthon Centrumnak (OC) az általuk értékesített ingatlanokról szóló közleményéből. Például egy II. kerületi villa magasföldszinti, 12 szobás lakásáért 400 millió forintot, míg egy nyugat-magyarországi kistelepülésen található azonos alapterületű, de 14 szobás kúriáért ennek tizedét fizették, pedig utóbbihoz 3000 négyzetméteres telek is tartozott.

Budapest környékén a négyzetméterár 300 ezer forint felett alakult a 400 négyzetméter alapterületet meghaladó családi házak között, míg az említett vidéki kúria négyzetméterenkénti ára „csupán” 90 ezer forint volt.

Az OC szerint a minigarzonok abszolút győztese egy 9 négyzetméteres lakás Zuglóban. Ez a lakás négyzetméterenként 833 ezer forintot ért, ellenben előfordult, hogy valaki négyzetméterenként 1,3 millióért jutott hozzá egy hetedik kerületi 12 négyzetméteres garzonhoz.

A vidéki kis lakások jellemzően 14-15 négyzetméteresek voltak, vételáruk 130–355 ezer forint környékén maradt négyzetméterenként.

Budapest belsőbb részein már a panellakások legtöbbje is 50-60 milliós áron kelt el az idén
Fotó: Havran Zoltán

A legdrágább használt családi házak 300 millió forint környékén keltek el idén. A rekorder Budapest XII. kerülete volt, de a XI. és XVII. kerület, valamint Budakeszi és Üröm is az első öt között szerepel. A legolcsóbb családi házakért 850 ezertől másfél millió forintig terjedő skálán fizettek a vevők apró falvakban. Az OC szerint egymillió forintért akár ötszobás házat lehet venni a bajai kistérségben.

Az egy négyzetméterre vetített fajlagos árakban a top ötben az I., a III. és a XI. kerület volt a legerősebb. A legolcsóbb ár a családi ház kategóriában 8-10 vagy 20 ezer forintos árszint volt Bács-Kiskun, Borsod, Hajdú-Bihar megyei településeken, de Veszprém és Vas megye falvaiban is előfordult ez az árszint.

A legdrágább használt lakásokat a fővárosban a II., az V., a XII. és a XIII. kerületben értékesítette az OC, melyek négyzetméterára 1,5–2,3 millió forint volt. A legolcsóbb egy ózdi kétszobás lakás volt, amelyért négyzetméterenként mindössze 28 ezer forintot fizetett új tulajdonosa.

Az iparosított technológiával épített lakások éllovasa egy I. kerületi otthon volt, amelyért 86,5 millió forintot fizettek. A klasszikus panellakások ennél olcsóbban, 50-60 millió forint körül keltek el a budai és belső pesti lakótelepeken. Ózdon négymillió forint környékén háromszobás panellakást értékesítettek, de a legkevesebbet Komlón fizették, mindössze 75 ezer forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.