időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Még sok-sok évig szükség lesz az irodákra

Horváth Éva
2021.01.09. 07:23
Még sok-sok évig szükség lesz az irodákra

Főként az otthoni munkavégzés rohamos terjedése, az online kereskedelem előretörése miatt várható, hogy jelentősen megváltozik az irodaépületek és az üzlethelyiségek piaci ára.

A világjárvány gyors kiszélesedése egykettőre átalakította az irodahasználati szokásokat. Különösen sokat nyomott a latban az otthoni munkavégzés rohamos terjedése, ami ugyan nem számított új megoldásnak, ám az irodai, helyben végzett ténykedéshez viszonyítva a korábbi arányokban hirtelen és látványos elmozdulást hozott. Míg a távmunkára való áttérés trendje a járvány miatt tavaly tavasszal kialakult válság előtt három-négy százalékos ütemben haladt évente, az Egyesült Királyságban 2020 júniusában már 38 százalékon tetőzött az otthonról dolgozók aránya – áll a Fidelity International friss elemzésében.

A helyszíni irodai munka és a home office hatékonyan kiegészítheti egymást

Mindezek ellenére az irodák használatának módja később persze változhat – hangsúlyozza az összefoglaló. Így például átalakulhat az elrendezés vagy a kínált szolgáltatások: kevesebb asztalt zsúfolnak be egy-egy helyiségbe, és nagyobb hangsúlyt kaphatnak a fantáziadús, együttműködést ösztönző terek. Az akut válság ellenére az elemzés készítői úgy ítélik meg: még ha a személyes jelenlét mellett zajló irodai munka heti ötről négy vagy három napra csökken is,

az irodák létfontossá­gúak az együttműködésen alapuló, kellemes munkavégzés szempontjából, ezért még sok-sok éven át szükség lesz rájuk.

– Arra számítunk, hogy amennyiben sikeresnek bizonyulnak a vakcina előállítása érdekében tett rendkívüli globális erőfeszítések, akkor még 2021-ben visszatérhetünk a megszokotthoz közelebb álló munkavégzési és vásárlási módszerekhez – vélekedik az elemzésben Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója. Jelezte: tekintettel arra, hogy a befektetők az ingatlanok energiatakarékosságának és közösségi jellemzőinek javítását célzó beruházásokat hosszú távú megfontolások alapján hajtják végre, a Fidelitynél úgy vélik, a „zöldbérlemények” gyorsan általánossá válnak majd. Egy-egy ingatlan környezeti fenntarthatósága ma már legalább olyan fontos, mint a hozam és a teljesítmény, habár az alacsony hozamú befektetési környezetben az ingatlan még mindig vonzó alternatíva.

Az adatközpontok, az egészségügyi és a vegyes használatú ingatlanok korábban soha nem látott népszerűségnek örvendenek
Fotó: MTI/EPA/Google

Ugyancsak a pandémia miatt látványosan fellendülő internetes kiskereskedelem hatására folyamatosan növekszik a logisztikai és raktározási létesítmények iránti kereslet is, amelyek ára lassan kimondottan magasnak mondható. Az adatközpontok, az egészségügyi és a vegyes használatú ingatlanok pedig korábban soha nem látott népszerűségnek örvendenek – emelik ki a szakértők.

Mindezek mellett az is várható, hogy az európai kiskereskedők csökkentik majd a fizikai üzleteik számát, és a fő hangsúlyt az online portálokra helyezik át.

Ennek hatására növekszik a második vonalbeli bevásárlóutcák és bevásárlóközpontok üresen álló üzlethelyiségeinek száma, így viszont apadhat a piaci likviditás és még lejjebb süllyednek az árak, emellett újragondolható az üzlethelyiségek hasznosítása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.