időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Milliós plusz kiadásoktól mentesülnek a lakást vásárló családok

Pintér
2021.01.07. 15:32
Milliós plusz kiadásoktól mentesülnek a lakást vásárló családok

A családosok ingatlanvásárlását nagyban megkönnyíti a kibővült otthonteremtési program, de több olyan pluszkiadás van, amelyet a gyermekeseknek is meg kell fizetniük.

Számos kedvező változást hoz az ingatlanvásárlóknak ez az év, ám nem szabad megfeledkezni olyan plusz kiadásokról, amelyek összességében akár milliós nagyságrendet is jelenthetnek – hívta fel a figyelmet elemzésében az OTP Ingatlanpont. Mint írták, január 1-jével a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárlókkal bővült azok köre, akik illetékmentességet élveznek, de a négyszázalékos vagyonszerzési illetéket másoknak továbbra is meg kell fizetniük. Ez egy húszmillió forintba kerülő lakás esetén is nyolcszázezer forint adót jelent. Az összeg csökkenthető: közös ingatlanszerzéskor a résztulajdonosoknak saját részük vagyonszerzési illetékét kell csak megfizetniük, aki pedig egy korábbi ingatlantól vált meg a vétel előtt három éven belül, csupán az eladott és a vásárolt ingatlan értékkülönbözete után kell fizetnie.

Ha a vevő 35 év alatti, és első lakását vásárolja, igényelhet ötven százalékos illetékkedvezményt – igaz, ez csak abban az esetben jár, ha az ingatlan vételára nem haladja meg a 15 millió forintot, ami a jelenlegi árszint mellett elég ritkának mondható. Ugyanakkor azok is teljes illetékmentességet élveznek, akik építési telket vásárolnak, és arra négy éven belül házat építenek.

Még a csokkal lakást vásárlóknak is maradtak extra kiadásaik
Fotó: Bach Máté

Az OTP Ingatlanpont hangsúlyozta, hogy ingatlan megszerzése esetén is adóköteles bevételhez juthat, aki drágábban adja el ingatlanát, mint amennyiért azt a megelőző öt éven belül vette.

Az ingatlan értékesítéséből származó bevétel és a korábbi vételár különbözetét 15 százalék jövedelemadó terheli, amelyet az egy éven belüli értékesítéskor teljes egészében köteles megfizetni az eladó.

Aki ingatlanközvetítővel adja el lakását, annak 2,5-5 százalék plusz áfa körüli ingatlanközvetítői jutalékkal is számolnia kell.

A jellemzően a vevő által fizetett, s általában a vételár 0,5-1,5 százaléka közötti összegben meghatározott ügyvédi díj és a leggyakrabban ugyancsak az ügyvédnek fizetendő földhivatali ügyintézés díjai (tulajdoni lap lekérése, tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem) közismertek, de

a lakáshiteleknél olyan egyszeri tételek is felmerülnek, mint a közjegyzői és folyósítási díj. Január 1-jétől azonban az állami kamattámogatott lakáshitelt igénybe vevőknek maximum 19 500 forint közjegyzői díjjal kell számolniuk

– ezt korábban a hitelösszeg bizonyos százalékával határozták meg, és így akár a százezres nagyságrendet is elérhette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.