Nigériáig repülnek a Magnus légcsavaros gépei

Legalább húsz, de akár ötven, oktató-, illetve felderítő-repülőgépet gyárt a Magnus Aircraft pécsi üzeme Nigéria hadseregének. A magyar gyártó hangsúlyozta, hogy fegyverzet nélküli járművekről van szó, a nemzetközi sajtó úgy tudja, szélesebb körű együttműködésre is sor kerülhet. 

2021. 01. 29. 7:28
null
Lépésrőllépésre hakad a magyar vállalkozás a piaci siker felé Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magnus Aircraft repülőgépgyár Nigéria hadseregének oktató-, illetve felderítőgépeket szállít, emellett Magyarországon képezhetik a nigériai pilótákat – erősítette meg a Hír TV kérdésére Boros László. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy

a gépeket nem szerelik fel fegyverzettel, és azokra utólag sem lehet nagyobb beavatkozások nélkül harci eszközöket elhelyezni.

Az olcsón üzemeltethető, légcsavaros kisgépek a határvédelemben tehetnek jó szolgálatot.

Pécsett gyártják, Nigériában szerelik majd össze a Fusion 212 típusú gépeket
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Sadique Abubakar légi marsall a napokban a nigériai hadsereg központjában, Abujában jelentette be hivatalosan az együttműködést. A magas rangú katonai vezető szerint a Magyarországgal létrejött partnerség lehetővé teszi, hogy a nigériai hadsereg kihasználja a Magyarországon rendelkezésre álló kompetenciákat. Abubakar kijelentette, hogy küldöttséget indítanak Magyarországra, hogy felmérjék a repülőgépek és a hozzájuk kapcsolódó berendezések beszerzésének, az emberi kapacitás fejlesztésének, valamint a kutatásnak és a fejlesztésnek a lehetőségeit – idézte a marsallt a Defenceweb.co.za dél-afrikai katonai szakportál.

– Háborút vívunk a felkelőkkel, és

a magyar Magnus által gyártott, intelligens képalkotó képességekkel (ISR) rendelkező repülőgépek hasznosak lennének az észak-keleten vívott harcainkban – mondta Abubakar.

Szükségesnek nevezte a vadászpilóták, repülőgép-technikusok és mérnökök képzését, valamint az ISR üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges kapacitásfejlesztést, valamint az ISR képelemzését. Déri Endre, a Kadunában élő tiszteletbeli konzul kifejezte készségét a partnerség elmélyítésére a nigériai kormányzattal, és üdvözölte, hogy ez tovább javítja a Nigéria és Magyarország közötti szívélyes kapcsolatot. Abubakar szerint a nigériai kormány 23 vadonatúj repülőgépet vásárol a hadseregnek, míg az év folyamán várhatóan további 15 repülőgépet rendelnek, nyolc pilóta nélküli légi jármű mellett.

A Magnus tavaly decemberben jelentette be, hogy sikeresen megtörtént a Fusion 212 típusú repülőgépüknek az első, afrikai szűzfelszállása.

Ez az aktus volt az utolsó feltétele a légi alkalmassági tanúsítvány megszerzésének. A KCAA (Kenyai Légügyi Hatóság) által kiállított típusalkalmassági és légi alkalmassági bizonyítvánnyal a Fusion 212 repülőgépek egy újabb kontinensen kezdhetik meg a pályafutásukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.