Új verseny indul a munkavállalóért a járvány visszaszorulásával

Még az idén visszarendeződhet a munkaerőpiac a járvány előtti szintre, emellett új munkahelyek, munkakörök is létrejönnek. Az álláspiaci szereplők a világgazdaság előrejelzett felfutásával párhuzamosan egyre több, újonnan megjelenő álláslehetőségre számítanak, sőt átmenetileg fokozódó munkaerőhiány is kialakulhat. A munkavégzés ugyanakkor már gyökeresen más lesz, mint a járvány előtt.

Nagy Kristóf
2021. 01. 11. 7:07
null
Foglalkoztatottság terén javultak a kilátások Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19 járvány hatékony kezelése és a korlátozások tartós feloldása a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a védőoltások széles körű elterjedésével valósulhat meg. Most még bizonytalan, hogy a vakcina mikorra lesz hozzáférhető a teljes társadalomnak, de a legfrissebb elemzések is azzal számolnak, hogy már idén megkezdődik a gyors visszarendeződés.

Ezzel ismét megjelennek az álláslehetőségek között a védekezés idején korlátozott működésre kényszerült ágazatok, de új munkahelyek is létrejönnek.

Az egyik legnevesebb londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research friss, erre az évre vonatkozó előrejelzésében úgy látják, a átoltottságnak köszönhetően a világ elindul a normalitás felé, ezzel együtt felélénkülhet a fogyasztás – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Profession.hu.

Az állásportál az összegzésében rámutat, hogy az elemzők szerint

az egyik pillanatról a másikra megugró kereslettel a kínálat eleinte nem tud majd lépést tartani, amely átmeneti áremelkedéshez, óriási munkaerőigény-növekedéshez, végső soron pedig a munkahelyek tartós visszarendeződéséhez, új munkahelyek megjelenéséhez vezethet.

A turizmus területére kiemelten igaz lehet ez a forgatókönyv, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még ez év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak, vagy meglátogathassák szeretteiket.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák megtelnek az év második felére – természetesen az átoltottságtól függően.

A járványt követő lendületes gazdasági növekedés lehetőségével egyébként szinte az összes neves nemzetközi és hazai elemző és közgazdász egyetért.

A jelenlegi járványhelyzetben is szükség van a munkaerőre, tehát nincs arról szó, hogy ne lenne lehetősége elhelyezkedni annak, aki állást keres. A tapasztalatok szerint az viszont jellemző, hogy a járvány előtti időkhöz képest szűkültek a lehetőségek, és a munkavállalók alkupozíciója is csökkent.

Most is el lehet helyezkedni az alacsonyabb és a magasabb szintű tudást igénylő területeken is, a járvány után pedig ennél is több lehet a lehetőség
Fotó: Mirkó István

A Profession.hu a saját adatbázisára hivatkozva azt emelte ki, hogy

jelenleg is szükség van valamennyi ágazatban a szakemberekre, szakmunkásokra. Viszonylag gyorsan el lehet helyezkedni fizikai és betanított munkásként, emellett egyre több elhelyezkedési lehetőség van a magas tudást igénylő területeken,

valamint azokban az ágazatokban, amelyekre nem gyakorolt érdemi hatást a járvány.

Bátrabban válogathatnak azok az álláskeresők is, akiknek csak középfokú vagy alacsonyabb végzettségük van.

A felsőfokú képzettség és a diploma továbbra is előnyt jelent a munkaerőpiacon, ugyanakkor az elmúlt évekhez képest csökkentek az elvárások.

Egyrészt egyre kevésbé családi presztízskérdés a főiskola és az egyetem elvégzése, és ez egyre kevésbé jelenti a műveltség fokmérőjét.

Másrészt a munkakörök is átalakultak: sok olyan digitális terület létezik, amelyek túl gyorsan fejlődnek, a felsőoktatás pedig nem tudja követni a változásokat. Emiatt sokszor úgy tűnhet, hogy a a hallgatóknak a szakterülethez nem illő, elavult anyagokon kell átrágniuk magukat, mire a valódi tudást megszerezhetik.

Megváltoztak a tanulói igények is: akik karrierváltóként szeretnék átképezni magukat, sokszor nem tudnak a klasszikus, éveket igénylő oktatási folyamatban részt venni, helyette gyors és gyakorlatias megoldásokat szeretnének.

Ezekre a képzési, átképzési programokra jó példát találhatunk az infokommunikációs szektorban; várhatóan a távoktatás terjedésével még inkább teret nyernek ezek a módszerek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.