A csiphiány enyhítésére dolgoz ki programot Joe Biden

Az autóipart sújtó és így kényszerű leállást okozó félvezetőhiány enyhítését szeretné elérni Joe Biden. Megvizsgálják, hogyan lehet az amerikai termelést felfuttatni és olyan országokkal együttműködni, amelyek nem stratégiai versenytársak.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 25. 19:10
A General Motors zsebbarát elektromos családi autója, a Bolt bemutatkozik Las Vegasban
A General Motors zsebbarát elektromos családi autója, a Bolt bemutatkozik Las Vegasban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autógyárak egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek amiatt, hogy akadozik az általuk felhasznált csipek szállítása, ezért termelésüket esetenként szüneteltetni kényszerülnek. Mindez megterheli a járvány által amúgy is megviselt gazdaságot, ezért az amerikai elnök intézkedéseket tervez, hogy a hiány minél előbb véget érjen. Piacgazdasági körülmények között ritkán fordul elő, hogy valamiből tartósan hiány alakuljon ki, hisz olyankor sok vállalkozás azonnal rááll az adott termék gyártására. Olyan esetben azonban, amikor időt vesz igénybe a gyártás felfuttatása, mégis előfordulhat a hiányhelyzet, ami most a járvány miatti rendkívüli körülményeknek köszönhető, de részben az előző amerikai elnök, Donald Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja is hatással lehetett a kialakult helyzetre.

A csipek piacán érdekes módon Kína nem tömeges gyártóként, hanem maga is vásárlóként van jelen, de pont a kereskedelmi háború miatt kezdte meg belföldi termelésének felfuttatását, ami természetesen ott is időigényes folyamat.

Mindazonáltal a két ország most egymás versenytársa a csipek importjában, ezért Biden az amerikai termelés felfuttatása mellett olyan országokkal akar együttműködni, amelyekkel baráti a viszony, és akár amerikai segítséggel is bővíthető a gyártás, egyúttal hosszabb távon is stabil felvevőpiacot biztosítva a helyi gyártóknak. Ahogy fogalmaztak: a stratégiai versenytárs országoktól való esetleges függés elemzése is benne van a programban, ezzel feltehetőleg főleg Kínára utaltak.

A program bejelentésekor a Fehér Ház közölte, hogy célja a hasonló válsághelyzetek gyors kezelésének biztosítása, annak megoldása, hogy az Egyesült Államok termeléskiesések, kereskedelmi zavarok vagy akár természeti katasztrófák, sőt versenytárs vagy ellenséges külföldi hatalmak esetleges lépései esetén is gyorsan reagáljon a kihívásra.

A világ csiptermelésének ugyan 47 százaléka amerikai cégekhez kötődik, de csak a gyártás 12 százaléka zajlik az Egyesült Államok területén, míg ez az arány 1990-ben még 37 százalék volt. Az előző elnök, Donald Trump magas vámokat vetett ki a kínai termékekre és megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy bizonyos szektorokban együttműködjenek kínai versenytársaikkal, és a félvezetőszektor is ezek között volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.