Egyre több kamera figyel bennünket

A kamerarendszerek piacának növekedése mögött nemcsak a technológiai újdonságokra való nyitottság, hanem ezen túlmutató társadalmi folyamatok állnak: egyre többen laknak egyedül vagy másodmagukkal, ezért biztonságérzetet szeretnének vásárolni. A legtöbben a betöréstől tartanak, és joggal, hiszen az ilyen bűncselekmények fele nappal történik, amikor senki sincs otthon.

2021. 02. 21. 7:29
null
Person Hand Using Home Security System On Mobilephone With On Blueprint With Security Equipment Fotó: Andrey Popov Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan évente 15,7 százalékkal nő átlagosan az otthoni biztonsági kamerarendszerek eladásának volumene világszerte, így a 2019-ben 3,71 milliárd dolláros (1,1 ezermilliárd forint) piac nagyjából megháromszorozódik 2027-re a Grand View Research piackutató cég számításai szerint. Nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő országokban is növekvő keresletre lehet számítani, hiszen az urbanizáció is erős mozgatója a biztonsági kamerák piacának.

A legtöbb kamerarendszert, a globális piac 40,1 százalékát kitevő arányban Észak-Amerikában vásárolták 2019-ben,

minden bizonnyal amiatt, hogy egyre több az egy-két fős háztartás az USA-ban, Kanadában és Mexikóban.

Az idén a kamerák és az okosotthonok piacának forgalma meghaladhatja a 32 milliárd dollárt (9600 ezermilliárd forint) ebben a régióban. Ám a távol-keleti és az ázsiai régióban várhatóan ennél is nagyobb lesz a növekedés, a világátlag éves bővülését bő fél százalékponttal (16,3) szárnyalja túl a 2027-ig számoló kitekintés szerint.

Okos ellenőrzés

Ezzel párhuzamosan az okosotthon-megoldások eladása is növekedhet, évente mintegy húsz százalékkal. A kettő azért jár együtt, mert az otthonokban elhelyezett kamerák képét a felhasználók többsége szeretné bárhonnan elérni, irányítani az okostelefonjáról.

Egyre több szolgáltatás dolgozik mesterséges intelligenciával, amely elemzi a kamera elé kerülő ember testfelépítését, viselkedését és mozgását.

A képelemző rendszerek felismerik az ott lakókat, illetve a rendszeres vendégeket. Persze ez is sok mindentől függ: bezavarhatnak a fényviszonyok, a szemüveg vagy éppen a sapka, a frizura. Ennek ellenére egyre népszerűbbek, hiszen ha épp nincs otthon senki, akkor a gyanús személyekről figyelmeztetést küldhet a program, és akár a bűncselekmény elkövetése közben elkapható a tolvaj. Ez különösen az olyan országokban fontos, ahol a csomagküldeményeket egyszerűen az ajtó előtt hagyják a kézbesítők, de egy 2020. áprilisi kimutatás szerint az USA-ban minden huszonhatodik másodpercben betörnek valahová.

Nyugodtabbak lehetnek, akik a lakásukra pillanthatnak a mobiljukról
Fotó: 123RF

Nem véletlen, hogy a beltéri kamerarendszerek negyven százalékot meghaladó arányban dominálták a ­piacot, hiszen a vagyonbiztonsággal kapcsolatos félelmek között a betörés áll az első helyen. A távoli elérés már csak azért is lényeges az ingatlantulajdonosoknak, mert az FBI 2018-as adatai szerint a betörések 51 százaléka nappal történt, a lakók távollétében.

Biztonságérzet-piac

Érdekes ugyanakkor, hogy csak a fogyasztók egyharmada bízik abban, hogy az otthoni biztonsági rendszerek valóban alkalmasak a feladatukra, pedig egy 2018 végi tanulmány szerint Európában harminc és fél millió okosotthon-rendszert használtak. Átlagosan ötszáz dollárt, vagyis 150 ezer forint körüli összeget költenek ezek kialakítására, főként a kültéri biztonsági rendszerekre, a hangvezérlésre, a videós kaputelefonra, illetve az okosvilágításra.

Az USA-ban az egyik legnépszerűbb, bejárati ajtó fölé szerelhető kamera, a Ring több mint hatszáz bűnüldöző szervvel működik együtt. A társaság – ami egyébként az Amazon leányvállalata – lopás esetén a felvételeket átadja a rendőrségnek, ám ez a gyakorlat adatvédelmi aggályokat támasztott, mert egyelőre nincsen arra vonatkozó szabályozás, hogy a nyomozás lezárása után mi történik a felvételekkel.

Kié a felvétel?

A felvetés érthető, hiszen a biztonsági kamerák működtetése személyes adatok kezelését jelenti, a képmás rögzítéséhez a hozzájárulásunkra van szükség.

Ezt a hozzájárulást abban a pillanatban meg is adjuk ráutaló magatartással, amint a kamerával őrzött területre belépünk,

de ennek feltétele, hogy a jelzés jól látható és egyértelmű legyen. Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) 2018. május 25-i hatálybalépésével a felvételen szereplő személy bármikor visszavonhatja a képe és a hangja használatáról szóló hozzájárulását. Ilyenkor a biztonsági kamera üzemeltetőjének törölnie kell a felvételeket, igaz, nem automatikusan, hanem hosszas adminisztráció után.

Tiszta kép váltja az elmosódott alakokat

Ma már kezdetleges megoldásnak számít a kép egyszerű közvetítése, rögzítése. Indokoltan várják el a fogyasztók a minél jobb képminőséget, és ennek a gyártók mindinkább eleget is tesznek. Nemcsak egyre nagyobb felbontást nyújtó termékek érhetők el évről évre, az éjjeli üzemmód sem ritka – és ebben az esetben szintén használható minőségű képre kell gondolni, nem a sötét alapon még sötétebb elmosódás látványára. A felhasználók más téren is igénylik az egyre kényelmesebb használhatóságot. Az eladásoknak csaknem 56 százaléka vezetékes berendezés volt 2019-ben, vélhetően azért, mert tartósabbnak és megbízhatóbbnak ítélik a vásárlók a vezeték nélkülieknél. Érv lehet mellettük az is, hogy olcsóbb a felszerelésük és a karbantartásuk, ráadásul kisebb arányban romlanak el, mint a vezeték nélküliek. Ugyanakkor az utóbbiak népszerűségének növekedését indokolhatja az a trend, amelyben a gyártók igyekeznek a lehető legtöbb berendezést wifis vagy bluetoothos megoldással ellátni, így megtakarítva a vezeték anyagköltségeit, illetve a felhasználók is egyre inkább ezt igénylik, kényelmi megfontolásból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.