Lendületet ad a gyorskölcsön

Már a válság előtti években is születtek olyan döntések, melyek jelentős segítséget adtak a hazai kis és közepes cégeknek – mondta lapunknak Vadász György. A Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke nagyon kedvezőnek tartja a tízmilliós gyorskölcsönt, és bízik benne, hogy a járvány visszaszorulása után ismét lendületet vesz a kisebb vállalkozások megerősödése.

2021. 02. 12. 6:18
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Az újfajta húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kis és közepes cégek jelentős szerepet játszanak a hazai foglalkoztatásban, a munkavállalók 63-65 százalékának adnak megélhetést – mondta a Magyar Nemzetnek Vadász György. A Magyar Iparszövetség ügyvezető elnökét annak kapcsán kerestük meg, hogy megkérdezzük: hogyan látja a válságban a szektor helyzetét, kilátásait? Megjegyezte, ezek a cégek, bár sok embert foglalkoztatnak, a hozzáadott érték termelésében és a jövedelemtermelő képességben, valamint a versenyképesség terén elmaradnak a kisebb számban jelen lévő nagyvállalatok és a külföldi fejlesztőcégek mögött. Igaz, az elmúlt tíz évben lendületet vett a felzárkózás. – Még tenni kell azért, hogy megvalósuljon az a kormányzati cél, miszerint a magyarországi kkv-k elérjék uniós társaik fejlettségi szintjének átlagát. Kiváló lépések segítették ezt, ám a vírus 2020-ban megakasztotta a kedvező folyamatot – közölte az ügyvezető elnök.

Könnyebb újraindulás. Sok kis cégnek kellett ideiglenesen lehúznia a rolót
Fotó: Bach Máté

Vadász György hangsúlyozta: nagyon fontos döntéseket hozott a kormány már a válság előtti esztendőkben is, melyekkel segítette a kisebb vállalkozásokat.

Így például csökkent az adminisztráció és az adóteher, ötmillió forintos adótartozásig pótlékmentes halasztás vált lehetővé, az éves beszámolók leadási határideje kitolható lett és fizetési könnyítésekkel lehet élni. Az iparűzési adó felezése szintén ezt a szektort támogatja.

Ehhez hozzátette: ennek nyilván nem örülnek az önkormányzatok, ugyanakkor a mozgásterük nagyobb, mint a bajban lévő cégeké. Hosszabb távon pedig minden érintett szereplő jól jár majd.

Az adómérséklés mellett garanciaprogramok is segítséget adtak a kis és közepes társaságoknak, míg a minap bejelentett, tíz évre felvehető, kamatmentes tízmillió forintos kölcsön, melyet három évig nem kell törleszteni, óriási kapaszkodót ad a finanszírozásban. Ez utóbbi komoly lendületet adhat a vállalkozásoknak. A szervezet elnöke kitért arra is, hogy az iparszövetség nyolc éve segíti a fiatalok vállalkozóvá válását. – Képzéseket tartunk, vizsgáztatunk és aki teljesíti a követelményeket, az államtól hárommillió forintos támogatást kap a cége beindulásához. Sem ők, sem mások nem számítottak azonban arra, amit a vírus megjelenése okozott – magyarázta. Hozzátette, sokan keresik fel a szövetséget, hogy segítséghez jussanak, a tízmilliós kölcsön nekik is kiváló lehetőséget biztosít.

Vadász György bízik benne, hogy a járvány visszaszorítása után folytatódhat mindaz, ami az elmúlt években elkezdődött.

Meg kell erősíteni a hazai kis- és közepes vállalkozásokat olyannyira, hogy helyt tudjanak állni a versenyben, akár a külföldi cégekkel szemben is. Ebben szerepet játszanak a fiatalok, akik nemrég kezdtek, illetve most kezdenek majd vállalkozni.

Az elnök reagált azokra a véleményekre is, amelyek elmarasztalják a kormányt azért, mert jelentős támogatást ad a külföldi cégek beruházásaihoz. Mint mondta, a kritika azért nem állja meg a helyét, mert ezek a társaságok magyar munkavállalókat foglalkoztatnak, hozzájárulnak a növekedéshez és növelik a költségvetés bevételeit. A hazai kis- és közepes vállalatok pedig már most is jelentős szerepet játszanak a beszállításban, ezt is tovább lehet így erősíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.