Rendbe tették az oltásregisztráló weboldalt

Eredményesen küzd a nyerészkedőkkel szemben a járványhelyzet idején a fogyasztóvédelem – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Legújabban két céget reguláztak meg: az egyik magánklinikaként regisztrációt gyűjt a vakcinára, a másik pedig védekezésre alkalmatlan maszkot árusított. 

Magyar Nemzet
2021. 02. 05. 9:16
null
Kangra, 2021. január 18. Az új koronavírus elleni indiai oltóanyagot, a Covishield-et mutatja egy egészségügyi dolgozó a Himacsal Prades indiai államban fekvõ Kangrában 2021. január 18-án. A vakcinát a világ legnagyobb szérumgyártója, az indiai Serum Institute of India (SII) készíti. MTI/EPA/Szandzsaj Baid Fotó: Szandzsaj Baid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban megírtuk: egy budapesti székhelyű magánvállalkozás ötezer forintért kínál előfoglalási jogot az állítása szerint legkésőbb az ez év végéig saját beszerzésében elérhető koronavírus-vakcinára. A weboldalon arról tájékoztatnak, hogy az oltóanyag előjegyzési jogáért elkért ötezer forint nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek. A cég honlapján, a fejlécen korábban mindössze a „Nemzetközi Oltóközpont” megnevezés szerepelt,

ami megtévesztő lehetett a fogyasztóknak

– hívta fel a figyelmet az Innovációs s Technológiai Minisztérium (ITM).

A fogyasztóvédelem novemberben indított hatósági eljárást a vállalkozással szemben. Mostanra megszületett a kormányhivatali határozat, amely szerint a társaság megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot valósított meg.

A „Nemzetközi Oltóközpont” kifejezés kizárólagos használatával azt a látszatot keltette, hogy összefüggésbe hozható állami szervvel, és a vakcinát előfoglalók az állam által szervezett oltásra regisztrálhatnak

– állapították meg.

Félrevezető, ha csak a Nemzetközi Oltóközpont nevet tüntetik fel Fotó: MTI/EPA/Szandzsaj Baid

A hatósági kötelezés nyomán a vállalkozás a kifogásolt honlapon, a logója alatt a „magánegészségügyi szolgáltató” feliratot tüntette fel. A vakcina előfoglalási aloldal tetején figyelmeztető szöveget helyeztek el, amelyből közvetlen link mutat az ingyenes kormányzati oltásregisztráció címére.

Az innovációs minisztérium közölte: a fogyasztóvédelem fokozott figyelemmel kíséri a cég működésé, és a továbbiakban is célzottan vizsgálja, hogy képes lesz-e eleget tenni vállalásainak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a társaság az oltások elmaradása esetére 2021 végi határidővel ígéri az előfoglalási díj visszafizetését. A vakcina rendelkezésre állásának és felhasználási módjának szempontjait ezért a lezárult eljárásban érdemben még nem lehetett mérlegelni. A hatóság azonban

határozottan fellép a céggel szemben, ha a jövőben újabb jogsértést tapasztalna

– szögezte le a fogyasztóvédelem.

FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot kap egy vásárló egy bécsi ABC-áruházba lépve. Van, ahol „antimaszkot” kínálnak Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

A közlés szerint egy másik vállalkozó áttetsző, légáteresztő anyagból készült „antimaszkokat” kínált a honlapján. A webshop

azoknak ajánlotta a hálós maszkokat, akiknek „elegük van a szájkosárból”, arra bátorítva a reménybeli vásárlókat, hogy „nevessenek a világon”.

Az országos tiszti főorvos állásfoglalása szerint viszont a termék alkalmatlan a járványügyi védekezésre.

Emlékeztetnek: a maszkviselés a járvány terjedése elleni védekezés egyik legfontosabb, leghatékonyabb eszköze – a termék forgalmazója és viselői az előírások tudatos megkerülésével akár másokat is veszélybe sodorhattak volna. Ezért a kereskedő felelőssége még nagyobb, hiszen vélhetően üzleti érdekből bátorított az óvintézkedések kijátszására – állapították meg a szaktárcánál.

Az üzemeltető a hatósági eljárás nyomán elérhetetlenné tette a honlapot.

A megtévesztő, káros tevékenységek kiszűrése a magyar családok, a leginkább veszélyeztetett idősek védelmét szolgálja. A hatóság tavaly több mint négymillió darab bizonytalan eredetű, kétes minőségű védőeszközt állított meg a vámhatáron.

A fogyasztóvédelem a jövőben is minden lehetséges eszközzel küzd a járványhelyzetben nyerészkedők, haszonleső ügyeskedők ellen – összegezte az ITM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.