időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Bíznak a japán cégek a magyar gazdaságban

Forrás: MTI
2021.03.08. 15:09
Bíznak a japán cégek a magyar gazdaságban

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével. A tárcavezető egyeztetett a többi között Nikkaku Akihiróval, a Toray Industries elnökével és Kavada Kódzsival, a Seiren Corporation igazgatójával.

A MTI-nek Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát, és a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon.

Jó hír a tárcavezető szerint, hogy Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata a jövő év elejére befejezi azt a 140 milliárd forintos beruházását, amelynek keretében Nyergesújfalun elektromos akkumulátorok olyan alkatrészeit fogják gyártani, amilyeneket még nem állítanak elő Magyarországon. Ezáltal kétszáz embert fognak felvenni Nyergesújfalun és a környékén – mondta.

Szijjártó Péter látogatása alkalmával aláírnak egy megállapodást Japán második legnagyobb bankjával arról, hogy a magyar Eximbankkal közösen fogják finanszírozni az elkövetkező időszakban a japán vállalatok magyarországi beruházásait. Ez biztosítja a pénzügyi hátteret ahhoz, hogy a japán vállalatok jelenléte Magyarországon tovább növekedjen. Ez mindig magas szintű technológiát és megbecsült munkahelyeket jelent a magyar emberek számára – mondta.

A tárcavezető szerint emellett nagyon fontos, hogy a világon elsőként Magyarországgal állapodott meg Japán arról, hogy a sertéspestis jelenléte dacára regionális alapon – a sertéspestis által nem érintett öt magyarországi megyéből – újra megnyitják a magyar sertéshús exportálásának a lehetőségét Japánba. A szigetországban egyes magyar élelmiszeripari termékek nagyon kedveltek, például a mangalica, a libamáj vagy az akácméz – közölte. Hozzátette: ezért nagyon érzékenyen érintette a magyar vállalatokat a sertéshúskivitel leállítása az afrikai sertéspestis miatt. Most azonban visszakapták az exportálás lehetőségét öt magyarországi megyéből, amelyek a sertéspestisben nem érintettek – mondta Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.