Bíznak a japán cégek a magyar gazdaságban

Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát.

Forrás: MTI2021. 03. 08. 15:09
People are reflected in an electronic board displaying Japan's Nikkei share average outside a brokerage in Tokyo
People are reflected in an electronic board displaying Japan's Nikkei share average outside a brokerage in Tokyo, Japan January 14, 2016. Asian shares skidded on Thursday in the wake of steep losses on Wall Street, while a rout in oil and commodities prices, with crude plumbing 12-year lows, heightened fears about the global economy. Japan's Nikkei cratered 3.9 percent, as downbeat domestic data added to the gloom. REUTERS/Toru Hanai - RTX22AZQ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán vállalatok továbbra is fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság további növekedésében, és amikor európai piaci terjeszkedésben gondolkodnak, akkor az elsők között tekintenek Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Tokióban tárgyalt Nogami Kótaró japán agrárminiszterrel és több vállalat vezetőjével. A tárcavezető egyeztetett a többi között Nikkaku Akihiróval, a Toray Industries elnökével és Kavada Kódzsival, a Seiren Corporation igazgatójával.

A MTI-nek Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már több mint 180 japán vállalat működik, összességében 34 ezer magyar embernek adnak munkát, és a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon.

Jó hír a tárcavezető szerint, hogy Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata a jövő év elejére befejezi azt a 140 milliárd forintos beruházását, amelynek keretében Nyergesújfalun elektromos akkumulátorok olyan alkatrészeit fogják gyártani, amilyeneket még nem állítanak elő Magyarországon. Ezáltal kétszáz embert fognak felvenni Nyergesújfalun és a környékén – mondta.

Szijjártó Péter látogatása alkalmával aláírnak egy megállapodást Japán második legnagyobb bankjával arról, hogy a magyar Eximbankkal közösen fogják finanszírozni az elkövetkező időszakban a japán vállalatok magyarországi beruházásait. Ez biztosítja a pénzügyi hátteret ahhoz, hogy a japán vállalatok jelenléte Magyarországon tovább növekedjen. Ez mindig magas szintű technológiát és megbecsült munkahelyeket jelent a magyar emberek számára – mondta.

A tárcavezető szerint emellett nagyon fontos, hogy a világon elsőként Magyarországgal állapodott meg Japán arról, hogy a sertéspestis jelenléte dacára regionális alapon – a sertéspestis által nem érintett öt magyarországi megyéből – újra megnyitják a magyar sertéshús exportálásának a lehetőségét Japánba. A szigetországban egyes magyar élelmiszeripari termékek nagyon kedveltek, például a mangalica, a libamáj vagy az akácméz – közölte. Hozzátette: ezért nagyon érzékenyen érintette a magyar vállalatokat a sertéshúskivitel leállítása az afrikai sertéspestis miatt. Most azonban visszakapták az exportálás lehetőségét öt magyarországi megyéből, amelyek a sertéspestisben nem érintettek – mondta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.