Hatpontos segítség a járvány miatt bajba jutottaknak

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása – húzta alá Tállai András.

Forrás: MTI2021. 03. 21. 9:55
null
2020.05.20. Kaposvár Az igényelt támogatásokat hamarosan megkapják az érintett vállalkozások Fotó: Lang Róber Forrás: Somogyi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak, munkavállalóknak és családoknak nagy segítséget jelent

  • a hitelmoratórium,
  • a családtámogatások meghosszabbítása,
  • a munkáltatói adómentesség
  • és a bértámogatások,
  • a kamatmentes gyorskölcsön,
  • valamint a falusi kisboltok támogatása;
  • a sokoldalú intézkedések a gazdaság gyors újraindítást is biztosítják – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t. Tállai András a felsorolt hat pontról a legfontosabb tudnivalókat is elmondta.

    A magyar hitelmoratórium egyedülálló az Európai Unióban, nemcsak azért, mert a 15 hónapos időtartamával ez a leghosszabb ideig nyújtott állami segítség, hanem mert automatikusan jár, és igénybevételéhez semmilyen adminisztrációra sincs szükség

    – fogalmazott Tállai András. Megjegyezte: a jelenlegi moratórium 1,6 millió lakossági ügyfelet és félmillió vállalkozást véd, átmenetileg a teljes hitelállomány 42 százaléka, vagyis 4300 milliárd forint után nem kell fizetni a törlesztőt.

    – A kisgyermekes szülőket segíti a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságok meghosszabbítása. Az ellátás több mint ötezer szülőnek automatikusan jár, az érintetteknek nem kell emiatt külön kérelmet benyújtaniuk, a hosszabbítást ugyanis a Magyar Államkincstár hivatalból megállapítja – jelezte az államtitkár.

    A kisgyermekes szülőket segíti a lejáró gyes-, gyed- és gyet-jogosultságok meghosszabbítása
    Fotó: Havran Zoltán

    – A járvány által leginkább sújtott ágazatokat a kormány négyes kedvezményrendszere segíti, ide sorolandó a katások adóelengedése, a munkáltatói adómentesség, a bértámogatás és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön – mutatott rá Tállai András.

    Márciusra 120 ezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie a katát,

    így például a fodrászok, a kozmetikusok, a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is mentesülnek a közteher alól.

    Az államtitkár szerint a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása
    Fotó: Mirkó István

    – A munkáltatói adómentesség márciusban mintegy kétszázezer munkavállaló állását védi meg. Összességében harmincféle vállalkozásnak nem kell megfizetnie 2021 márciusára a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát. Az adómentesség az ágazati bértámogatással együtt a járvány által leginkább sújtott ágazatok talpon maradását és a gazdaság gyors újraindítását szolgálja – emelte ki Tállai András, hozzátéve, hogy

    a két intézkedéssel a bérköltségek mintegy hatvan százalékát az állam biztosítja.

    Az államtitkár kitért a január óta újra elérhető, a kutatók és fejlesztők bértámogatási programjára is, amely a régiós versenyképességi rangsorban jelentős innovációs előnyt biztosíthat Magyarországnak. Csak eddig mintegy 13 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett az érintett cégektől.

    – A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása – húzta alá Tállai András.

    Az akár tízmillió forint hitelösszegig elérhető kölcsön, amely nemcsak kamatmentes, de három év törlesztési türelmi idővel kezdődik,

    elsősorban a járványtól leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozásoknak kínál segítséget és megoldást.

    Az államtitkár szerint az intézkedések sokszínűségét igazolja a falusi kisboltok támogatási programja, amelyre 45 milliárd forintot fordít a kormány. A cél kétezer lélekszám alatti kistelepüléseken működő kisboltok fejlesztése, valamint a korábban bezárt egységek újranyitása.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.