Hazánk népszerű befektetési célpont

A múlt év tavaszán berobbant világjárvány mindenhol megakasztotta a gazdasági növekedést, ez így volt Magyarországon is. Ennek ellenére a beruházások nem álltak le, a kormány a többi között ennek ösztönzésében látja a válság legyőzését. Az eredmények nem maradtak el.

2021. 03. 11. 6:44
null
Sárvár, 2016. november 11. Dolgozók a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én. A kínai számítógépgyártó, a Lenovo és stratégiai partnere, a Flex Hungary közös beruházásban több mint félmilliárd forintból bővült az üzem gyártókapacitása, ezzel mintegy 250 új munkahely jött létre. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem tapasztalt kihívás érte a globális és azon belül a magyar gazdaságot a koronavírus-járvánnyal. A válság miatt megtorpant az évek óta tartó növekedés, ám a magyar kormány ennek ellenére nem állította át segélyezésre a gazdaságpolitikáját. A beruházások ösztönzése hosszú távon is segíti a gazdasági, azon belül a munkaerőpiaci problémák kezelését.

„A megváltozott körülmények ellenére a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá. Azok eredményeként 4,078 milliárd euró (1470 milliárd forint) értékű beruházás valósul meg hazánkban. A fejlesztések összesen 12 914 munkahelyet teremtenek” – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A projektek egyik részét az a 97, kiemelt külföldi működőtőke-beruházás adja, amelyekről 2020-ban született pozitív döntés. A fejlesztések összértéke közel 2,5 milliárd euró (kilencszázmilliárd forint), ezek 10 112 új munkahelyet jelentenek a következő időszakban. A pandémiás helyzetre tekintettel, a gazdaságvédelmi akcióterv segítségével két versenyképesség-növelő támogatási program is elindult. Tavaly 810 vállalat pályázott sikeresen, összesen több mint 1,6 milliárd euró befektetést vállalva. A koronavírus-járványban hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok a beruházások végrehajtásán felül vállalták munkavállalóik megtartását és további 2802 munkahely létrehozását.

A HIPA adataiból – a 97 beruházást vizsgálva – látszik a keleti nyitás eredménye is, ugyanis teret nyertek Dél-Korea, Japán, Kína és India fejlesztései hazánkban. Az ázsiai befektetők összesen harminc beruházást valósítanak meg (ez az összes projekt 30,9 százaléka) 1,165 milliárd euró értékben.

Ezzel 3612 új munkahelyet teremtenek. A beruházási volumen alapján Kína szerepel az első helyen, a harmadik helyen pedig Dél-Korea található. A legnagyobb, 184 millió eurós új befektetést a kínai Semcorp valósítja meg, de a kínai beruházások között olyan nagy befektetéseket is érdemes megemlíteni, mint a Lenovo és a Shenzen Kedali vállalatok fejlesztései – ismertette a HIPA. Ha Dél-Koreát nézzük, akkor a csúcsot a Doosan vállalat újrabefektetési projektje foglalja el 206 millió eurós beruházással, de új koreai vállalatok is érkeztek, mint a Dongwha vagy az Iljin Materials.

Jó hírt kaptak tavaly ősszel a helyi beszállítók: a kínai Lenovo Üllőn építi fel új üzemét Fotó: MTI/Varga György

Húsz fejlesztéssel egyébként Németország valósítja meg a legtöbb új beruházást, míg a teremtett munkahelyek számát illetően a harmadik helyet szerezte meg 1454 munkahellyel. Az első, 2496 munkahellyel az Egyesült Államok, az ország az összes létrejött állás 24,7 százalékát adja.

Tavaly folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerése, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak el jelentős fejlesztéseket. A területhez tartozó, 22 projektnek köszönhetően 3320 új munkahely jön létre, és 808 millió eurót fektetnek be a cégek.

Az üzleti szolgáltatóközpontok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint háromezer új munkahellyel szerepeltek a tavalyi eredmények között. Kiemelkedik a sorból a New York-i székhelyű Diligent Corporation döntése, miszerint Budapesten hozza létre globális termékfejlesztő központját, első körben háromszáz diplomás munkatárs toborzásával.

Tavaly Magyarország minden megyéjébe sikerült legalább egy új beruházást eljuttatni. A legtöbb Pest megyéhez köthető, amelyet Budapest követ, a dobogó harmadik fokára pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

Az eredményekre külföldön is felfigyeltek, a befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin Global Best to Invest 2020 jelentése alapján Magyarország sorozatban harmadszor is a világ tíz legjobb befektetési célországa közé került.

A HIPA pedig megtartotta első helyét a régió legjobb beruházásösztönző ügynökségeként, immár harmadik alkalommal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.