Ismét lendületet vehet a gazdasági növekedés

Bár számítani lehetett rá, mégis váratlan és új helyzetet teremtett a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A korábbi kedvező gazdasági előrejelzéseket azonban egyelőre nem ingatták meg sem az események, sem a szigorítások. Jó eséllyel év végére visszatérhet a magyar gazdaság 2019-es év végi növekedési lendülete.

Horváth Éva
2021. 03. 10. 14:06
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Noha a járvány harmadik hulláma sok zavart okozhat a mindennapokban, úgy tűnik, az emberek egyre inkább belátják, a védőoltás az egyetlen megoldás a fertőzés rohamos terjedésének megfékezésére.

Ha sikerül belátható időn belül elérni a kívánt mértékű átoltottságot, fellélegezhet az ország, és elérhető az idei év egészére, 2020-as bázison számolva, a 4,5–6 százalék közötti GDP-növekedés

– fejtette ki lapunknak Boros Imre közgazdász. Ezzel a lendülettel a magyar gazdaság gyakorlatilag visszatérhet a 2019-ben produkált gyorsulási pályára.

A szakember rámutatott: a harmadik hullámtól függetlenül már bebizonyosodott, hogy vannak ágazatok, amelyek vírusállók. Ilyen a mezőgazdaság, az ahhoz kapcsolódó feldolgozóipar, az élelmiszeripar. Boros Imre úgy ítéli meg, ha csak valamilyen extra időjárás nem tépázza meg az idei termést, ezen ágazatok teljesítménye jelentős mértékben húzhatja majd felfelé a gazdaság növekedését. Ugyancsak a válságálló ágazatok között említette meg a közgazdász az építőipart, amelyet számos kedvezményes intézkedés és konstrukció támogat, valamint az autógyártást.

Boros Imre mindezeken túl kitért a tavalyi válság miatt erőteljesen megrogyott ágazatokra is, különösen a szolgáltatásokra, azon belül is az idegenforgalomra és a vendéglátásra. Mint fogalmazott, ha csak 25 százalékos növekedés jön össze a gazdaság ezen területein, már hatalmas ugrásról beszélhetünk. A tavalyi extra alacsony bázis miatt azonban még nagyobb ívű változás is benne van a pakliban. Ugyancsak jelentős fegyvertény, hogy a válság ellenére a munkaerőpiac jó állapotban van, a beruházási ráta pedig nemzetköz viszonylatban is kiemelkedő szinten áll. Hozzáfűzte, hogy mindkét mutató esetében az idei év végén jó eséllyel visszaköszönnek majd a 2019. évi ígéretes adatok.

– Az elmúlt időszak és a várakozások kapcsán egyértelműen levonható a tanulság: az eurózóna tagállamainak gazdasága sokkal jobban összeesett a pandémia okozta válság során, mint a visegrádi országoké

– összegezte Boros Imre, aki a legfrissebb uniós statisztikák alapján azt állapította meg, hogy eddig a V4-ek viszonylatában a lengyelek voltak a legjobbak, a csehek és az eurót használó szlovákok viszont gyengébben muzsikáltak.

Ugyancsak a vakcinabeszerzés sikerességét és a lakosság mielőbbi átoltottságát említette a járvány harmadik hulláma okozta problémák megoldásának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Novoszáth Péter megkeresésünkre rámutatott:

a kormány gazdasági újraindítási csomagja megfelelően fókuszál a jövő szempontjából leginkább fontos területekre és társadalmi csoportokra, megalapozva egy új, a korábbiaknál nagyobb ütemű fejlődés lehetőségét.

A szakértő két területre is felhívta a figyelmet. Egyrészt az autógyártás során szükséges félvezetők hiánya egyre nagyobb problémaként jelentkezik. Autógyárak kényszerülnek leállni emiatt, és a termelés fokozott felfutásával ez a probléma még nagyobb lesz.

Ezért fontos lenne már most a hazai mikroelektronikai gyártás területén minél több kapacitásbővítő és technológiai fejlődést célzó beruházást megvalósítani – tanácsolta Novoszáth Péter.

Az autógyártás során szükséges félvezetők hiánya egyre nagyobb problémaként jelentkezik

– Másrészt kiemelkedő jelentőségű a beutazó turizmus, különösképpen a tengerentúli beutazó turizmus újraszervezése. Ehhez már most meg kell tervezni azt, hogy milyen módon lehet majd kellő elővigyázatosság mellett ismét lehetővé tenni a beutazást, továbbá új projekteket kellene beindítani, és még attraktívabbá tenni ezt a területet is a külföldi befektetőknek is. A pénzügyi stabilitás mindehhez megvan, a megtakarítások állománya folyamatosan emelkedik, és az sem utolsó szempont, hogy az államadósság jelentős részét már belföldről finanszírozzuk – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.