Túl a tízmilliárdon az igényelt gyorskölcsön

Az MFB-pontok tapasztalatai szerint a vállalkozások átlagosan 9,2 millió forintos hitelt kérnek, zömében működési költségeik fedezésére.

Horváth Éva
2021. 03. 24. 12:34
null
20200930 Budapest Magyar Fejlesztési Bank MFB Pont fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási és folyamatos az érdeklődés a március 8. óta elérhető kamatmentes újraindítási gyorskölcsön iránt, amely a Covid–19-járvány gazdasági hatásai által leginkább érintett vállalkozások számára nyújt segítséget – jelezte közleményében a Magyar Fejlesztési Bank. Eddig megközelítőleg 1500 vállalkozás nyújtotta be hiteligényét, több mint tízmilliárd forint értékben. A kérelmeket gyorsított ügyintézéssel dolgozzák fel az MFB-pontok és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) munkatársai, így már az első folyósításokra is sor kerülhetett.

A vállalkozások nullaszázalékos kamat mellett, ügyletenként maximum tízmillió forintot igényelhetnek, százszázalékos előleggel.

A jelentős érdeklődés alapján elmondható, hogy a kölcsönre jogosult, főtevékenység szerint 55 TEÁOR-kóddal meghatározott kedvezményezettek számára tényleges segítség és megoldás a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön – összegzi az eddigi tapasztalatokat az MFB. Kiemelve, hogy az igénylők leginkább a vendéglátás, a turizmus, az oktatás területén, illetve a kulturális ágazatban működő vállalkozások közül kerülnek ki.

A kérelmeket gyorsított ügyintézéssel dolgozzák fel az MFB-pontok és a Magyar Fejlesztési Bank munkatársai
Fotó: Teknős Miklós

A közlemény külön felhívja a hároméves törlesztési türelmi időt lehetővé tévő, tízéves futamidejű hitelkonstrukció iránt érdeklődők figyelmét, hogy érdemes előre tájékozódniuk a www.mfb.hu oldalon, ahol megtalálhatók a hiteligényléshez szükséges dokumentumok listája és segédletek is. A megadott dokumentumok előzetes, otthoni kitöltésével jelentősen csökkenthető az MFB-pontokon eltöltött idő hossza és így az ügyintézés ideje is.

Az MFB a gyors és hatékony folyamat lebonyolítása érdekében közjegyzőiokirat-mintát is készített, amelyet a közjegyzők központilag a Közjegyzői Kamarán keresztül megkaptak. Az ennek kitöltéséhez szükséges adatokat minden esetben a hiteligénylésnél eljáró MFB-pont egyezteti az illetékes közjegyzővel.

Így az adategyeztetés és az okirat kitöltése nem az ügyfélre hárul.

Az MFB összesítése szerint az eddigi igénylők átlagosan 9,2 millió forintot vennének fel, nagyrészt működési költségeik fedezésére. Az átlagos hitelösszeg nagysága csaknem megegyezik a maximálisan kérhető tízmillió forinttal, így elmondható, hogy a hitelprogram feltételeinek kialakításakor az MFB jól mérte fel a vállalkozások igényeit, ezen nem szükséges változtatni – jegyzik meg a közleményben. Elárulva azt is, hogy az elmúlt tíz napban beérkezett igénylések alapján elsősorban a közép-magyarországi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióban tevékenykedő vállalkozók jelezték, adták be hitelkérelmüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.