Vagyonkezelés digitálisan

Magyarországon is folytatódik a világszerte jellemző vagyonkoncentráció, 2022-ben a piac mérete már meghaladhatja a 7500 mil­liárd forintot

Horváth Éva
2021. 03. 28. 8:30
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tíz százalékkal bővülhet, s így várhatóan 6900 milliárd forint fölé nőhet idén a privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon összege – derül ki a Blochamps Capital hagyományos tavaszi részletes elemzéséből. Eközben az ügyfelek száma 44 500 fő körül stagnál, azaz Magyarországon is folytatódik az egyébként világszerte jellemző vagyonkoncentráció: bő másfél évtized alatt az átlagos privátbanki kezelt vagyon összege háromszorosára duzzadt. Sőt, 2022-ben a piac mérete már meghaladhatja a 7500 mil­liárd forintot is – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Az elmúlt húsz évben a privátbanki ügyfelek egyre tudatosabbá, ugyanakkor szkeptikusabbá váltak.

Megtriplázódott 2001 óta azok száma, akik befektetési döntéseikhez az internetet is igénybe veszik, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a reklámok, a média és a társasági információk szerepe. Ráadásul egyes ügyfélcsoportok viselkedése akár néhány hónap alatt is megváltozhat, sőt egészen új sajátosságokat mutató csoportok is létrejöhetnek – mutat rá összeállításában a pénzügyi tanácsadó cég, hangsúlyozva, hogy

a vagyonkezelésben már évek óta tart a digitális átalakulás, de a világjárvány most óriási lendületet adott a végrehajtásnak és az elfogadásnak.

– A kialakult helyzetben a szolgáltatóknak az jelenti az igazi kihívást, hogy mielőbb tisztázzák, vajon hogyan alakítható át a hagyományos, vagyonméret-alapú ügyfél-szegmentáció egy jóval munkaigényesebbé, amely egyszerre veszi figyelembe a vagyonméretet, az ügyfelek nemét, életkorát, életszakaszát, kockázatviselési hajlamát és jövedelemáramlását – hangsúlyozta Karagich István, a cég alapítója.

Megtriplázódott 2001 óta azok száma, akik befektetési döntéseikhez az internetet is igénybe veszik
Fotó: Bach Máté

Fokozatosan emelkedik például a nők aránya a gazdagok között mind globálisan, mind regionálisan – tárta fel a Blochamps Capital februári kutatása. Az adatokból továbbá kiderült az is, hogy míg harminc év és harmincmillió forint vagyon alatt mindent visz a digitális felületek felhasználóbarátsága iránti igény, addig ugyanebben a korosztályban százmillió forint felett már a teljesítményalapú árazás és a befektetések etikai besorolása a legfontosabb.

A Blochamps Capital 2004 óta szondázza a piacot és 2002 óta készít részletes iparági elemzéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.