időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Egy divatmágnás lett a leggazdagabb ember a héten

Fellegi Tamás Péter
2021.05.29. 16:15

A tőzsdei árfolyamok megnövekedett mozgékonysága miatt mostanában gyakran változik, hogy ki a világ leggazdagabb embere. Az utóbbi időkben csak amerikai techguruk nyerték el a címet, most azonban a francia divatmágnás, a Louis Vuitton márkanévről is ismert Bernard Arnault került az élre.

A Forbes által nyilvántartott, a világ leggazdagabbjait rangsoroló listán utoljára az volt a nagy érdekesség, amikor Elon Musk, a Tesla és a SpaceX fő tulajdonosa a lista élére került. Első helyezése azonban rövid ideig tartott, miután a korábban sokszorosára emelkedő Tesla árfolyama korrigálni kezdett, így az Amazon fő tulajdonosa, Jeff Bezos visszaszerezte a helyet.

Az utóbbi időben a nagy amerikai technológiai cégek részvényeinek áremelkedése miatt csak ebből a körből kerültek ki a dobogósok, most azonban váratlanul egy európai vállalkozó került a rangsor élére, miután az elmúlt időszakban az európai részvénypiacok emelkedtek erőteljesebben.

Bernard Arnault, az egyik vezető luxuscégcsoport, a Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) elnök-vezérigazgatója hétfőn előzte meg Bezost, de nem sokkal: vagyona az aznapi árfolyamok mellett 186,3 milliárd dollár volt, míg Bezosé 186 milliárd, így a helyezés értelemszerűen hamar változhat.

Arnault vagyona a járvány elején visszaeső részvényárak mellett 76 milliárd dollár volt tavaly márciusban, azonban a hosszan elhúzódó pandémia ideje alatt megnőtt a luxustermékek iránti igény, és az üzletember cége, az LVMH árfolyama óriásit emelkedett. A cég olyan márkaneveket birtokol, mint a Givenchy és a Chris­tian Dior.

A francia divatmágnás, Bernard Arnault hétfőn előzte meg Jeff Bezost a Forbes listáján, de akárcsak a divat, ez is gyorsan változhat
Fotó: Jacopo Raule/Getty Images

Az elmúlt húsz év nagy részében amerikai vállalkozók álltak a Forbes listájának élén, érdemi időre ezt az állapotot csak Carlos Slim, a mexikói telekomguru törte meg. Arnault 2019. december 16-án már elérte a csúcsot, de csak néhány órára egy kereskedési napon belül. Ahhoz, hogy mostani tündöklése ne csak tiszavirág-életű legyen, az európai részvények, mindenekelőtt az LVMH tartós felülteljesítésére lenne szükség, azt pedig nem lehet tudni, erre mennyi esély van, mivel a piac kiszámíthatatlan.

Az ezredforduló után Theo és Karl Albrecht, az Aldi fő tulajdonosai voltak a leggazdagabb európaiak, de az első helynek még a közelébe sem jutottak, ugyanakkor az első tíz közé bekerültek. Arnault 2005-ben került az első tízbe, akkor még „csak” 13 milliárd dolláros vagyonnal; 2018-ban már az első öt közé is bejutott. Az elmúlt egy évben a többi, európai luxusmárkákat birtokló cég árfolyama is jócskán megemelkedett, így fő tulajdonosuk vagyona is megugrott, esetenként több tíz mil­liárd dollárral.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.