Fontos gazdasági adat jön holnap

A sikeres oltási program lehetőséget ad arra, hogy a tavalyi visszaesés után az idén visszatérjen a dinamikus növekedés. Az Európai Bizottság a magyar kormánynál is optimistább előrejelzéssel rukkolt elő.

2021. 05. 17. 6:30
null
Economy concepts with GDP growing.Business financial and investment planning.government management on crisis situation.vision to success
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves alakulását. A magyar gazdaság uniós összevetésben is kiemelkedő teljesítményét a koronavírus-járvány törte meg. A sikeres oltási program azonban lehetőséget ad arra, hogy a tavalyi visszaesés után az idén visszatérjen a dinamikus növekedés. A kormány erre az évre 4,3 százalékos bővüléssel, míg 2022-ben további gyorsulással számol. A jövő évi költségvetés a következő esztendőre a GDP 5,2 százalékos növekedését vetíti előre.

Ennél optimistábban kalkulál az Európai Bizottság: Brüsszel előrejelzése szerint az idén ötszázalékos, míg 2022-ben 5,5 százalékos lesz a magyar gazdaság teljesítményének erősödése.

 

Tavaly a második negyedévben süllyedt mélypontra a gazdasági aktivitás. Utána a kilábalás fokozatosan kezdődött el, amely a legtöbb ágazatot érintette. Ezt még az sem állította meg, hogy 2020 negyedik negyedévében újra korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni. Jó volt a rosszban, hogy a magyar gazdaság alapjai erős állapotban voltak, amikor berobbant a krízis. A számok végül azt mutatták, hogy hazánk ellenállóbbnak bizonyult a járvánnyal szemben, mint az uniós országok átlaga. Olyannyira, hogy az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma 2020 végére még a járvány előtti időszak mutatóit is meghaladta.

Tavaly a gazdaságvédelmi akcióterv segítette tompítani a visszaesést, míg az intézkedések folytatásaként elkezdődött a gazdaság-újraindítási akcióterv végrehajtása. Ez utóbbi olyan területekre összpontosít, amelyek hosszú távon támogatják a fejlődést. Ezért a fókuszban a munkahelyteremtés, a gyermekes családok, a nyugdíjasok, valamint a magyar gazdaság szempontjából kiemelt ágazatok állnak.

Az újraindítás kulcsa a védőoltás, amellyel Magyarország nemzetközi összevetésben is jól áll. A korlátozó intézkedések enyhítésével fokozatosan nyitnak újra a szolgáltató szektorok. Ez szintén élénkíti a munkaerőpiacot és a fogyasztást.

Az elmúlt években csúcsra emelkedő beruházási ráta 2020-ban is magas szinten maradt, a következő években értéke ismét növekedhet. Mindez a termelőkapacitások jelentős bővülését vetíti előre, melynek eredményeként dinamikus maradhat a kivitel és növekedhet Magyarország világpiaci részesedése.

Bizakodásra ad okot, hogy Magyarország tőkevonzó képessége számottevően erősödött az elmúlt években.

A kis- és középvállalkozások beruházási aktivitását az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett a gazdaságfejlesztésre becsatornázott uniós források is támogatják. A háztartások beruházásaival összefüggésben pedig a kibővített otthonteremtési program 2021–2022-ben is jelentős lakóingatlan-fejlesztéseket valósít meg.

Ha a külső környezetet vizsgáljuk, akkor az látható, hogy tavaly több mint három százalékkal csökkent a világgazdaság. Erre nem volt példa az elmúlt évtizedekben, és ez a hazánk szempontjából meghatározó külső keresletet is visszavezette. Az Egyesült Államok gazdasága a múlt esztendőben is felülteljesítette az Európai Unióét. Ebben a kevésbé szigorú járványügyi intézkedések mellett szerepet játszottak a Donald Trump elnökségének idején hozott támogató intézkedések, majd ezt követően Joe Biden csomagja is hajtóerőt ad a gazdaságnak.

Tavaly egyébként Kína volt az egyetlen gazdasági nagyhatalom, amely növekedést (2,3 százalék) tudott elérni.

A járvány visszaszorításával, a beadott vakcinák számának emelkedésével azonban a konjunktúra a külső piacokon is erőre kap. A magyar konvergenciaprogram úgy számol, hogy a világgazdaság növekedése 2021 második felében gyorsulhat fel. Ennek eredményeként a hazai exportőrök lehetőségei is bővülnek. A fokozatos kilábalás és kedvező áthúzódó hatások nyomán a fontosabb külpiacok növekedése 2022-ben várhatóan magasabb lesz az ideinél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.