időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Máshogyan kell fizetni Paks II hitelét

Somogyi Orsolya
2021.05.13. 12:02
Máshogyan kell fizetni Paks II hitelét

Változatlan kamatokkal és az előtörlesztés díjmentes lehetőségének fenntartásával folytatódik az orosz–magyar államközi hitelszerződés alkalmazása. Jelentős változás ugyanakkor, hogy a tőketörlesztés indítását az új blokkok várható üzembe helyezésének időpontjához igazítja a módosított jogszabály.

A parlament elé került a Paks II finanszírozását módosító törvényjavaslat, a dokumentumot Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be a héten. Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a 2014-ben kötött orosz–magyar államközi szerződés módosítására, a hitel visszafizetésének átütemezésére elsősorban a korábbi, mintegy három évig elhúzódó uniós vizsgálatok elhúzódása miatt volt szükség. Ezen idő alatt ugyanis nem haladhatott a terveknek megfelelő ütemben az atomerőművi kapacitás fenntartását szolgáló projekt előkészítése.

A javaslatban álló legfontosabb változás az, hogy

az eredetileg rögzített 2026 márciusa helyett elegendő lesz legkésőbb 2031 márciusában megkezdeni a hitel tőketörlesztését.

A hitelkeret ténylegesen felhasznált részét a magyar fél 16 éven keresztül minden év március 15-én és szeptember 15-én fizeti vissza – áll a dokumentumban – azzal, hogy az első részlet a paksi atomerőmű ötös és hatos blokkja üzembe helyezése utáni március 15-én vagy szeptember 15-én, de legkésőbb 2031. március 15-én esedékes. Vagyis az a korábbi törekvés, hogy az új blokkok módosult üzembe helyezéséhez igazodjon a törlesztés kezdete, így a Paks II létesítmény termelje ki a tőkeköltség visszafizetéshez szükséges összeget, célba ért.

A telephely az új blokkok látványtervével. Megvárja a visszafizetés az üzembe helyezést
Fotó: Paks II Zrt.

A projekt nyolcvan százalékának finanszírozását biztosítja az Oroszország nyújtotta államközi hitel, vagyis a 12 és fél milliárd eurós beruházás árából tízmilliárd eurót vehet fel a magyar állam szükség esetén.

Az utolsó törlesztési időpont nem változott, az továbbra is 2046. szeptembere, vagyis a futamidő megrövidült, ami feszesebb visszafizetési ütemet feltételez. A kamatok – egyes online cikkekben megjelentekkel ellentétben – változatlanok maradnak, évi 3,95 százalékról hétévente fokozatosan emelkednek egészen 4,95 százalékig. A kamatlábakat úgy határozták meg, hogy az akkoriban öt-hat százalék körül finanszírozható államadósság alatt maradjanak.

Ugyanakkor változatlan az is, hogy

a magyar kormány bármikor, díjmentesen, névértéken előtörlesztheti a hitelkeretből lehívott összeget, ez pedig azt jelenti, hogy ezen részletek után nem kell kamatot fizetni.

Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.