Csak önerejükben bízhatnak a romániai kkv-k

Programok és elképzelések kavalkádja közepette épp a tényleges finanszírozás számít egyelőre csökevényesnek a romániai kis- és középvállalkozások járvány utáni talpra állításának folyamatában. A túlélők eddig szinte kizárólag saját tartalékaikra számíthattak.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 07. 23. 9:36
null
Claudiu Năsui gazdasági miniszter februárban bejelentette: leállítják, majd módosított kiírási feltételekkel újraindítják a programot Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghirdetett pályázat értelmében 50–200 ezer eurós támogatást igényelhetnek beruházások céljára a romániai kis- és középvállalkozások. Csak azt nem tudni egyelőre, mikor, illetve hogy honnan veszi a kormány a szükséges pénzt. A bizonytalanság – hogy ne nevezzük egyenesen káosznak – februárban kezdődött, amikor Claudiu Năsui gazdasági miniszter bejelentette: leállítják, majd módosított kiírási feltételekkel újraindítják a programot, mivel csalás gyanúja merült fel az igénylések feltöltése során.

Claudiu Năsui gazdasági miniszter februárban bejelentette: leállítják, majd módosított kiírási feltételekkel újraindítják a programot
Fotó: Facebook

Az előző kiíráshoz képest három lényeges módosítást készültek bevezetni: nem lehet ingatlan vásárlására vagy építésére pályázni, a pályázatok feltöltése során nem lesz nyilvános a pályázatokban szereplő önrész, illetve újabb tevékenységi területeket is bevontak a potenciális haszonélvezők körébe. A program befagyasztásától eltelt négy és fél hónap óta nincs különösebb fejlemény.

A pályázatok benyújtásának határideje sem ismert, aminek valószínű magyarázata, hogy időközben kiderült: a hármas intézkedésnek egyelőre nincs kellő pénzügyi fedezete.

A kormány válságkezelő programjának teljes költségvetése a pályázók önrészével együtt egymilliárd euró volt, amiből ötszázmillió jutott volna a hármas intézkedésnek. A Mikrohitelek külső, vissza nem térítendő forrásból elnevezésű, kettes számú intézkedés részeként azonban hatvan százalékot meghaladó a kifizetési arány, a forgótőkére nyújtott támogatás keretösszege egykettőre elégtelennek bizonyult, ezért a kormány a megnöveléséről döntött. A pénz eredeti forrása az Európai Unió React EU programja lett volna, csakhogy abból Románia egyetlen centet sem hívhat le, mivel még mindig nem dolgozta ki a saját országos React EU programját. Tűzoltásként átirányítottak 209 millió eurót a beruházások ösztönzésére szánt keretösszegből, így viszont a hármas intézkedés maradt pénz nélkül. Szinte kapóra jött hát a pályázatok feltöltése során felmerült csalási gyanú, ami miatt jegelni lehetett a folyamatot.

A válságkezelő program kettes intézkedésének részeként 2–150 ezer euróig­ terjedő értékben lehetett állami támogatást igényelni. A pályázók száma meghaladja a 22 ezret, a nagy többség továbbra is várja az igényelt támogatás folyósítását.

Az átutalások késlekedésének roppant prózai oka pedig az, hogy az igényelt összeg jóval nagyobb, mint a program eredeti keretösszegeként meghatározott 350 millió euró.

„Jelen pillanatban ötszázmillió euró hiányzik a finanszírozási szerződésekből. Már januárban jeleztük a problémát, és elvi szinten meg is oldottuk, megtaláltuk hozzá a pénzforrást” – nyilatkozta Claudiu Năsui gazdasági miniszter. Az elvi szintű megoldást a már említett React EU alapja jelentette volna, ám annak országos változata elkészüléséig a kormányzati válságkezelő program hármas, ideiglenesen felfüggesztett intézkedésének költségvetése jelentette volna a megoldást. Csakhogy az onnan származó pénz sem fedezi az igényeket, végül az országos újjáépítési tervbe foglalták bele a költségtételt.

De máris itt van a kkv-k digitalizálását elősegíteni hivatott program, amelyet csaknem egy éve harangoztak be, ám még mindig csak papíron létezik.

A kis- és középvállalkozásoknak informatikai felszerelések beszerzésére 30–100 ezer eurót ígérő program keretösszege 150 millió euró, ebből 127,5 millió az EU Versenyképességi operatív programjának (POC) részeként érkezett volna, míg a fennmaradó rész a központi költségvetésből. Január 15-én azonban a beruházási és uniós alapok minisztere, Cristian Ghinea bejelentette, hogy megváltoztatja az anyagi forrást. Azt is a React EU-ba gyömöszölték volna bele – az akadályok ismertek. A jelen állás szerint a kkv-k digitalizálását az országos újjáépítési program részeként kívánják megoldani, amelynek leadási határideje május 31-e volt, annak perspektívájával, hogy az első uniós pénzek október folyamán megérkeznek. A programot azonban Brüsszel immár sokadik körben küldte vissza újabb átdolgozásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.