Még májusban is rengeteg földgázra volt szükség

A növekvő hazai igényeket az import elégítette ki, a többletforrások elsősorban ukrán, román és horvát irányból érkeztek az országba.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 13:46
null
Hajdúszoboszló, 2020. január 8. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020. májusi adatokhoz képest idén májusban 19,5 százalékkal volt magasabb a hazai földgázfogyasztás. A növekedés hátterében a gáztüzelésű erőművek magasabb kereslete, a hónap első felében tapasztalható alacsonyabb átlaghőmérséklet és az otthoni munkavégzés áll – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi trendeket elemző földgázpiaci jelentéséből.

A hazai fogyasztás emelkedéséhez legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek tavalyinál több mint ötven százalékkal magasabb kereslete járult hozzá. A lakossági körben az otthoni munkavégzés növelte a földgáz keresletét, és a hónap első felében a sokévi átlagnál hidegebb időjárás is emelte a fogyasztást.

A növekvő hazai igényeket az import elégítette ki, a többletforrások elsősorban ukrán, román és horvát irányból érkeztek az országba. Az osztrák irányú behozatal jelentős mértékben lecsökkent, ami annak a következménye, hogy a magyar másnapi piaci árak alacsonyabbak voltak, mint Ausztriában.

A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye. A földgázellátás biztosított volt a nagyobb igények alatt is
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A betárolási időszak második hónapjában jelentős mértékben felfutott a tárolás. Az előző két hónapban az elhúzódó hideg időjárás miatt magas belföldi fogyasztás mellett az árak alakulása sem kedvezett a tárolásnak. Ausztria kivételével – ahol még kitárolás történt – végre a szomszédos országokban is megkezdődött a tárolók feltöltése.

Európa más piacain már nem voltak tárolói többletkészletek, így a szokatlanul hideg időjárás és az otthoni munkavégzés miatt megemelkedő kereslet hatására egész Európát a spot árak emelkedése jellemezte. A hazai piacon májusban további 1,8 €/MWh-val emelkedtek a másnapi piaci árak, a CEEGEX záró ára – 24,86 €/MWh – pedig közel négyszerese volt a tavaly májusi szintnek. A tavaszi időszakban elmaradt európai készletfelhalmozás miatt a piaci szereplők a betárolási időszak hátralévő részében, sőt már a téli hónapokban is szűkösséget vártak az európai piacon, ami az árak további emelkedését eredményezte az európai piacokon. Az éves gáztermék ára 21 €/MWh körüli szinten zárta a hónapot az európai gázpiacokon.

A növekvő árak ellenére a nagy európai szállítók nem növelték kínálatukat. A norvég és az afrikai valamint az LNG-behozatal is csökkent, áprilishoz képest csak az orosz import emelkedett. A Gazprom elektronikus platformján sem kínált érdemleges mennyiségű rövid távú termékeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.