A gazdaság újraindítását szolgálja a költségvetés

A kormány a családok támogatását, a munkahelyteremtést és a beruházások ösztönzését tartja szem előtt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 09. 11:30
null
Cegléd, 2018. július 16. Aszfaltburkolatot terítenek le az épülő M4 gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti szakaszán, Cegléd közelében 2018. július 16-án. A 17,6 kilométeres szakasz a tervek szerint 2019 negyedik negyedévében készül el. Az út és kapcsolódó létesítményei 26,311 milliárd forint hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. MTI Fotó: Mészáros János Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány továbbra is kiemelt feladatának tartja az újabb munkahelyek létrehozását, valamint a beruházások ösztönzését, a családok támogatását. Ezért a gazdaság újraindítása érdekében a támogató költségvetési politikát idén is folytatni szükséges – közölte a Pénzügyminisztérium. Kiemelték: 

a már megindult növekedés további serkentése hozzájárul ahhoz is, hogy idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést érhessünk el.

A meghozott döntések komoly forrásokat hagynak a gazdaság szereplőinél, így a költségvetés 1803,7 milliárd forintos hiánnyal zárt július végén.

Júliusig az államháztartás központi alrendszere 1803,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1620,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,1 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 2165,0 milliárd forintot tett ki.

A központi alrendszer első héthavi adó- és járulékbevételeiről kiemelhető, hogy 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabbak a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek. 

A bevételek alakulását azonban jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás, az átlagkereset növekedése is.

A hazai kiadások közül jelentős többek között a közúti fejlesztésekre fordított 172,9 milliárd forint, a közlekedési ágazati programokra kiadott 123,1 milliárd forint vagy a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás, amely 91,8 milliárd forintot tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.