A szezon végéig kitarthat a Balaton vizének jó minősége

Szakértők szerint a következő hetek időjárásától függ, hogy lesz-e algavirágzás a Balatonban.

2021. 08. 17. 18:00
null
Balatonboglr, 2021. augusztus 7. 39. Lidl Balaton-tszs fltvjnak rsztvevi a balatonboglri rajtnl 2021. augusztus 7-n. MTI/Varga Gyrgy Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kifogásolható, sőt kimondottan kedvező a Balaton vizének minősége a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLK) legfrissebb vizsgálata szerint. A tó vízminősége kimondottan jónak mondható a keszthelyi és a szigligeti medencében is. 

Vörös Lajos, a BLI tudományos főmunkatársa a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, óvatos, ha előre kell jeleznie a várható vízminőséget. Azt ugyanakkor kiemelte, 

jó esély van arra, hogy a szezon végéig kitart a kedvező vízminőség.

A szakember a Hírbalaton.hu-nak nyilatkozva pedig arról számolt be, hogy a tó üledékében továbbra is sok a foszfor. A további kutatások feladata annak megértése, hogy mikor és mitől szabadul fel onnan az algásodást kiváltó anyag. Ezzel kapcsolatban Istvánovics Vera, az MTA-BME tudományos tanácsadója korábban arról beszélt, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. A balatoni üdülőrégió vendégéjszakáit alapul véve – a Zalából a Balatonba kerülő évi 25 tonna szerves anyag mellett – az emberi vizelettel együttvéve a becslések szerint évi 1,2 tonna foszfor kerül a tóba.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a tómederkezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már idén elindítja a közbeszerzési eljárást a Balaton medrében lévő foszforréteg kotrására és zagytérbe szállítására. A 2021 és a 2025 közötti időszakra tervezett munkák első ütemében százezer köbméter mederanyag kitermelése válik szükségessé.

 

Nem mindegy, fizetős-e a tóparti WC

 

A Balaton körüli mosdók ingyenessé tételét kezdeményezi Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni fejlesztésekért felelős miniszteri biztosnál. A polgármester szerint a legfontosabb a víz minőségének védelme. Korábban ingyenesek voltak a strandi illemhelyek, az önkormányzatok pedig ügyelnek arra, hogy betartsák a higiéniai előírásokat. A takarítást ugyanakkor meg kell fizetni, így az önkormányzatok kénytelenek pénzt szedni a WC-k használatáért.

Borítókép: MTI/Varga György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.