Erősíthető az állam és a piac közötti összhang

A gazdaság újraindítása gyorsan zajlik, a munkaerőpiac teljesen helyreállt, ugyanakkor a költségvetést célszerű hamar kiegyensúlyozni. Az államnak a folyamatban történő optimális részvételéről szólt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencia.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 26. 12:42
null
Budapest, 2020. január 3. Szemben az elõd Ludovika Akadémia épülete, elõtte a Orczy-park. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet 2011 ben alapították, 2012 január 1-én indult el mûködése. Az egyetemet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendõrtiszti Fõiskola, és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara integrációjával hozták létre. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ösztönző állam – a magyar gazdaság újraindítása címmel tartott konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a Magyar Közgazdasági Társasággal, az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), valamint a Budapesti Értéktőzsdével együttműködésben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, hogy a gazdaság teljesítménye a második negyedévben már meghaladta a a válság előtti szintet. A miniszter kiemelte, hogy ahol nagyobb a turizmus szerepe, mint például a mediterrán térségben, azok az országok jobban megszenvedték a válságot, ugyanakkor ahol például az autóipar súlya nagy, mint Szlovákiában, ott szerényebb volt a visszaesés. Magyarország a kettő között van: 

Mindazonáltal ma már több munkahely, több foglalkoztatott van, mint a válság előtt, és a munkaerőpiac a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek irányába rendeződött át.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a sikeres válságkezelés a 2008-as válság óta nem kis részében fiskális eszközökkel történik. Ezt Magyarország esetében lehetővé tette, hogy a 2019-ig tartó időszakban sokat csökkent a GDP-arányos államadósság, így volt tere ennek a túlzott eladósodás veszélye nélkül. Nagyon fontos eredmény, hogy a gazdaság kifehérítésének eredményei a válság, illetve a belőle való kilábalás alatt sem estek vissza: ezt mutatja például a befolyó áfa összegének növekedése.

Fontos ugyanakkor, hogy a válság lezárultával a költségvetés vissza tudjon húzódni, megszűnjön a túlköltekezés. Mindeközben paradigmaváltás is zajlik: a gazdaság már sem nálunk, sem a világban nem lesz ugyanolyan, mint 2019-ben volt, alkalmazkodni kell a változásokhoz például az oktatásban vagy a digitalizációban.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy az állam mennyire avatkozik be a gazdaságba. 

Nem jó, ha mindent a piacra bízunk, de az sem, ha az állam mindenbe beleavatkozik.

Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy Friedman vagy Keynes, akkor inkább a keynes-i gazdaságpolitikához kell most visszatérni. A legfőbb cél, hogy a gazdaság minél gyorsabban helyreálljon, hisz akkor az állam bevételei is helyreállnak, ami lehetővé teszi az egyensúlyt és így a további, kiegyensúlyozott növekedést.

Ami a béreket illeti, az nemcsak egy vállalkozói költség, hanem a fogyasztást, a jobb életszínvonalat ösztönző eszköz, ezért ennek növelése óhatatlanul az állam célja is. A bérek növelése mellett a versenyképességet kell javítani, a termelékenységet, és ebből a szempontból Parragh szerint kedvezőtlen a forint leértékelődése, hisz úgy segíti az exportot, hogy nem kényszeríti ki a termelékenység növelését. Ugyancsak foglalkozni kell az inflációval, ami igen kedvezőtlen folyamat, kétségtelen, hogy az MNB most már a teljes eszköztárát beveti ennek megfékezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.