Fokozatosan szünteti meg eszközvásárlási programját a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed éves konferenciája előtt az intézmény dallasi ágának elnöke, Rob Kaplan nyilatkozott a várható ütemezésről.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 27. 18:37
A pedestrian walks past the Federal Reserve Board building on Constitution Avenue in Washington
USA-FED/ Fotó: REUTERS/Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piac régóta várja, hogy a Fed megkezdje a jelenleg havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási program kivezetését, hisz már nincs szükség rá, a válságkezelés véget ért, ugyanakkor a magas infláció indokolja a monetáris szigorítást. A Fed egyik aggodalma eddig az volt, hogy a lépés felboríthatja a piacok egyensúlyát, mindenekelőtt a hosszabb lejáratú állampapírhozamok emelkedhetnek meg túlzottan, ami megnöveli a magasra duzzadt amerikai adósság finanszírozásának költségeit.

Rob Kaplan, az intézmény dallasi ágának elnöke szerint ezért a Fed arra készül, hogy fokozatos lesz a kivezetés, viszonylag kis lépésekben történik majd, így a piacok fokozatosan tudnak alkalmazkodni a helyzethez, elkerülhetők a hirtelen mozgások, és jó esélyt látnak arra, hogy a jelenleg 1,35 százalék körüli tízéves hozam nem ugrik meg jelentősen.

A lépést a szakember szerint 

 várhatóan a szeptemberi kamatdöntő ülésen jelentik be, és októberben vagy novemberben meg is kezdődhet a fokozatos csökkentés. 

A Fed jelenleg havonta nyolcvanmilliárd dollárért vesz állampapírokat és negyvenmilliárd dollárért jelzálogleveleket, a tervezett csökkentés havonta tízmilliárd dollár lenne az állampapírok, ötmilliárd a jelzáloglevelek esetében. A teljes kivezetés így nyolc hónapot venne igénybe, jövő nyárra szűnne meg a program.

Rob Kaplan elmondta, hogy az utóbbi időben gondolkoztak a kivezetés későbbre halasztásán, mivel féltek attól, hogy a járvány negyedik hulláma jelentős fennakadásokat okozhat a gazdaságban, de az utóbbi időszak tapasztalatai azt jelezték, hogy semmilyen érdemi lassulás nem történt az üzleti aktivitásban, jóllehet a megbetegedések száma erősen megnövekedett nyár elejéhez képest, vagyis a negyedik hullám már zajlik. Megállapították, hogy 

 az egyes járványhullámok egyre kevésbé zavarják meg a gazdaságot, egyre hatékonyabb a hozzájuk való alkalmazkodás. 

A pénteken kezdődő Fed-konferencia nyitóbeszédében Jerome Powell elnök azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magas infláció az Egyesült Államokban jórészt a tartós fogyasztási cikkek drágulásának köszönhető, ezt pedig az átmeneti ellátási nehézségek okozzák, így magától is csillapodni fog. Ha mégsem így történne, a Fed kész gyorsan reagálni, egyelőre azonban azt tartják a legfontosabbnak, hogy a foglalkoztatottság fenntarthatóan visszatérjen a járvány előtti szintre. Az eszközvásárlási program kivezetésének idei megkezdésére Powell is utalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.