Karbonrekordot dönt Németország az idén

Energiafordulat: 1990 óta nem látott növekedésre számítanak az idén az ország szén-dioxid-kibocsátásában.

Magyar Nemzet
2021. 08. 28. 10:27
GERMANY-ENERGY-COAL-ENVIRONMENT Fotó: Ina Fassbender/AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év véletlenül sikerült jól, a 2021-es kibocsátási adataival pedig biztosan nem dicsekedhet Németország. Minden valószínűség szerint ugyanis

az idén az üvegházhatást okozó gázok emissziója terén 1990 óta a legnagyobb növekedést produkálja, vagyis harmincéves rekordközeli bővülésre lehet számítani.

A berlini Agora Energiewende elemzőintézet jelentésében – amelyet a Guar­dian szemlézett – az ország kibocsátása az idén 47 millió tonna szén-­dioxid-egyenértékkel nőhet, aminek a pandémia utáni ipari újraindulás az oka. Összesen pedig 760-812 millió tonna lehet az üvegházhatású gázok kibocsátása az egész évben 2021 első hat hónapja alapján.

Mindez azt is jelenti, hogy az 1990-es értéknél csak 37 százalékkal lesz alacsonyabb a német emisszió, miközben az ország már 2020-ra negyvenszázalékos csökkenést célzott meg. Ezt sikerült is tavaly elérnie, de csak a pandémia okozta ipari és társadalmi leállások miatt. A berlini kormány eközben még szigorított is a saját maga támasztotta elvárásokon, így 2045-re érné el a nettó nulla kibocsátást.

A tanulmány alapján jelentősen nőtt a fosszilis energiahordozók felhasználása az épületenergetika, az ipar és a közlekedés ágazatában. Vagyis a következő kormánynak sürgősen lépnie kell majd az említett szektorok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Borítókép: A német RWE szénerőműve Weisweilerben Fotó: AFP/Ina Fassbender

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.