Közel 18 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye

Rekordmértékben nőtt a magyar gazdaság teljesítménye. A 17,9 százalékos mutató a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. A hazai bővülés érdemben meghaladta a régiós gazdaságok, valamint az unió átlagos növekedését.

2021. 08. 17. 9:05
null
Economy concepts with GDP growing.Business financial and investment planning.government management on crisis situation.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévében a nyers adatok szerint 17,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított mutatók szerint 17,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat, így minden bizonnyal felfelé módosítják az egész évre várt GDP-adatot.

A statisztikai hivatal közléséből az is kiderül, hogy az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal emelkedett. A növekedéshez leginkább az ipar járult hozzá. A GDP a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal volt nagyobb volt a 2019. második negyedévinél.

Ha 2021 első félévét nézzük, akkor a bővülés 7,6, a kiigazított adat szerint pedig 7,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet.

– A 17,9 százalékos mutató a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít – mondta a közösségi oldalára feltöltött videóban Varga Mihály. A pénzügyminiszter jelezte: a magyar gazdaság teljesítménye így meghaladta a járvány előtti szintet. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon, az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. 

Varga Mihály megjegyezte: bár a növekedést az alacsony bázis is segítette, a sikeres újraindulás jelzi, hogy negyedévről negyedévre is erősödni tudott a GDP. A miniszter szerint a bővülés egészséges szerkezetű, a gazdasági ágazatok széles körére kiterjed. Az ipari termelés 22, az építőipar 28, a kiskereskedelmi forgalom pedig hat százalékkal erősödött júniusban, míg a turizmusban másfélszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma.

– A növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi és az újraindítást segítő intézkedései. Ezeknek köszönhetően az idén 8,4 százalékkal magasabb teljesítmény érhető el. Most az a cél, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lépéselőnyét az unióval szemben. Ezért folytatjuk az adócsökkentésekre, a munkahelyteremtésre, a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő gazdaságpolitikát – hangsúlyozta Varga Mihály. 

 

 

– A mai GDP-adatban nem az a meglepő, hogy kétszámjegyű növekedést mutat éves alapon – ezt az alacsony bázisidőszaki mutató miatt előre sejteni lehetett –, hanem az, hogy az éves és a negyedéves növekedés is meghaladja a várakozást. Sőt, a gazdaság teljesítménye már elérte a 2019. negyedik negyedévi szintet, azaz makroszinten a gazdaság kilábalt a válságból  – nyilatkozta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának a vezetője. Szerinte a termelési oldalon vélhetően mind a szolgáltatások, mind az ipar növekedése dinamikus lehetett, míg felhasználási oldalon a fogyasztás bővülése emelhető ki. – A magyar gazdaság gyors újraindulásában szerepet játszott a korlátozások viszonylag korán lehetővé vált lazítása,  a vállalkozások és az állam jó ellenállóképessége, illetve a beruházások magas szintje. A vártnál jóval kedvezőbb adat miatt az idei növekedés az eddig becsültnél magasabb lehet, meghaladhatja a hét, de kedvező esetben akár a nyolc százalékot is – tette hozzá a szakértő. Suppan Gergely, a Takarékban vezető elemzője kiemelte: 

A vártnál lényegesen jobb második negyedéves GDP hatására az idei növekedési előrejelzésünket nyolc százalék környékére javíthatjuk az eddigi 7,7 százalékról, míg jövőre továbbra is hétszázalékos növekedésre számítunk.

A szakértő jelezte: a korlátozások tavaszi fokozatos feloldásával határozott lendülettel folytatódott a helyreállás, így a hazai GDP már mintegy fél százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet. Az idei növekedés már akkor is elérheti a 6,8 százalékot, ha a második félévben stagnál a gazdaság. Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a hazai gazdaság teljesítménye érdemben meghaladta a régiós gazdaságok, valamint az unió átlagos növekedését.

Szezonálisan és naptárhatással megtisztítva a cseh gazdaság 7,8, a szlovák gazdaság 9,6, a lengyel 10,7 (a lengyel gazdaság tavaly jóval kisebb mértékben esett vissza, mivel a turizmus súlya sokkal kisebb, így a bázishatások is kevésbé látványosak), a román 13,6, az unió 13,2, míg az euró-övezet 13,7 százalékkal nőtt a második negyedévben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.