Újraélesztett otthonteremtés

Nemzetközi mércével is kiemelkedő a magyar otthonteremtési program és a családtámogatási rendszer. Ez nem volt mindig így, a balliberális kormányzás ezen a területen is kudarcot vallott. A családokat a dráguló devizahitelek és a folyamatos megszorítások fojtogatták.

2021. 08. 19. 6:30
Medgyessy Péter; Gyurcsány Ferenc
Medgyessy Péter eleinte azt gondolta, egyfajta apa-fiú viszony van köztük Gyurcsánnyal, később trójai falónak és árulónak minősítette Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 184 ezer család otthonteremtését és 25 ezer család lakásfelújítását támogatta a kormány. Az állam vissza nem térítendő tízmillió forintokkal és rendkívül kedvező, kamattámogatott hitelekkel segíti az otthonteremtést. Mindez kedvezően hat az építőiparra is, az ágazat termelése júniusban 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Nem volt ez mindig így, az Orbán-kormánynak rendkívüli mélységből kellett újraépíteni az otthonteremtést. Jól példázza ezt, hogy a Gyurcsány-korszakban, tizenöt évvel ezelőtt, 2006. augusztus 20-án az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Fiatalok devizacsapdában címmel adott ki közleményt. A szervezet azt javasolta, hogy a devizahitelek törlesztőrészleteinek növekményét legalább részben vállalja át a költségvetés. – A lakásvásárló fiatalok így is sok terhet hordoznak, nem büntethetők tovább a hibás gazdaságpolitika miatt is − írták.
A szervezet emlékeztetett: a lakásvásárlással kapcsolatos állami támogatások szűkülése ­miatt sok fiatal vett fel devizaalapú hitelt ingatlanvásárláshoz. Ha az államilag támogatott hitelek feltételei nem romlottak volna, minden bizonnyal nem választják ezt a kockázatosabb megoldást. A közlemény kitért arra is, hogy a nyilvánosságra került államháztartási adatok megrengették a forint árfolyamát. – A megszületett és a konvergenciaprogramból kiszivárgó megszorítások egyaránt tovább gyengítik a nemzeti valuta értékét. Ez a devizahitelek adósainak abban mutatkozik meg, hogy a havi törlesztőrészletek érezhetően emelkednek – hangsúlyozta akkor a szövetség, amely egyenesen kimondta: 

nem a fiatal lakásvásárlóké a felelősség az államháztartás rossz állapota miatt, és nem a devizaadósok tehetnek arról, hogy a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikája hibás.

A legelső Orbán-kormány 2001-ben indította el a rendkívül sikeres lakástámogatási rendszerét. A szocialista kormányzás azonban ezt fokozatosan kivéreztette. Emiatt került át a hangsúly a forinthitelekről a devizahitelekre. A 2001-ben indított program a lakásépítéseket is pörgette. A korábbi 20-22 ezres lakásátadás néhány év alatt évi negyvenezer fölé emelkedett. A csúcsot – a távirati iroda akkori beszámolója szerint – 2004-ben érte el, 44 ezres lakásszámmal.

Az építőipar vesszőfutása 2006-ban kezdődött el. Megszorítások miatt megszűntek az állami megrendelések, az agyonsarcolt családok pedig örültek, ha túlélték a nehéz időszakot. Így 2007 júniusában az ágazat termelése már 15,8 százalékos mínuszt mutatott 2006 júniusához képest.
A Gyurcsány-csomag adóemeléseket, új közterheket és dráguló rezsit zúdított az országra. Emiatt 2006 szeptemberében a bankok jelezték, hogy a kormány megszorításai a vállalati és a háztartási szektor pénzügyi helyzetét is negatívan befolyásolja. Ezért romlik az ügyfelek hitelképessége is.

 A Standard and Poor’s pedig arra figyelmeztetett, hogy Magyarország van leginkább kitéve a devizaalapú hitelezésből fakadó kockázatoknak.

A hitelminősítő hangsúlyozta: romlott a kormány „pénzügyi egyensúlytalanság-kezelő képessége”, emiatt a forint árfolyama is jelentős hullámzásba kezdett. Majd jött a 2009-es év az újabb megszorításokkal, a többi között megszűnt a meglévő állami lakástámogatás (szocpol) is.
Ez volt a múlt, 2010 után az Orbán-kormány több lépésben megsegítette a devizahiteleseket, majd a forintosítással meg is szűnt az adósságcsapdát jelentő hitelforma. Az otthonteremtési program népszerű, jelentős összegekkel támogatja az állam a gyermekvállalást, a fiatal munkavállalóknak pedig a jövő évtől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Összefogás a megfizethető albérletért

A csaknem 19 ezer lakóingatlanból álló albérletpiaci kínálatból a legmegfizethetőbb és legmegfelelőbb lakások közül választhatnak a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatói az Ingatlan.commal együttműködésben. A felsőoktatási intézmények a napokban hozzák nyilvánosságra, hányan kapnak kollégiumi férőhelyet, akik pedig nem jutnak ilyen lehetőséghez, jellemzően lakásbérlőként lépnek ki az albérletpiacra. Nemcsak a hallgatók, de a bérbeadók is kapnak garanciát a programban, mivel ezekre a bérleményekre is kiterjed az intézmények etikai szabályzata.

(A Borítóképen Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök beszélget az Országház üléstermében 2004-ben. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.