A munkavállalók képzésére kérhetnek állami támogatást a cégek

A mikro- és kisvállalkozásoknál Az állami támogatás mértéke elérheti a képzés költségének hetven százalékát.

Magyar Nemzet
2021. 09. 01. 16:45
Furkó Sándor
Püspökladány, 2018. november 25. Furkó Sándor tanuló esztergál a lakatos műhelyben. Évente 25-30 tanuló számára, 5 szakma gyakorlati képzéséhez ad lehetőséget a püspökladányi T.M.T. Fém és Műanyagfeldolgozó Kft., ahol felnőttképzés is folyik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkahelyi képzéseket támogató programot indít a kormány hetvenmilliárd forintos keretösszeggel. 

Az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató hazai mikro- és kisvállalkozások a vállalati képzéséhez hetvenszázalékos támogatásra pályázhatnak 

jelentette be György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta: a kieső munkaidőre jutó munkabér hetven százaléka szintén fedezhető a támogatásból. A közepes méretű vállalkozások támogatása hatvan-, a nagyvállalatoké ötvenszázalékos. Átlagosan egy munkavállaló után akár félmillió forintos támogatás is juthat.

Az államtitkár kiemelte, hogy nem ingyenpénzt kapnak a résztvevők. 

A munkavállalóknak tanulniuk kell, a munkáltatóknak pedig legalább egy évig tovább kell foglalkoztatniuk a vállalati képzési program résztvevőit és a bérüket is emelni kell a minimálbér növekedését meghaladó mértékben. A hazai felnőttképzési rendszer megújítása is segít abban, hogy idén a magyar gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, valamint a magyar munkavállalóknak tartósan legyen munkája. A program a korábbiaknál rugalmasabb lesz, mivel a vállalati igényeknek megfelelően belső képzéseket és külső intézményeket is igénybe lehet venni.

György László felhívta a figyelmet arra, hogy a felnőttképzés átalakításának egyik legfontosabb eleme a pályakövetési rendszer bevezetése. Mint mondta, ebből egyebek mellett tájékozódni lehet arról, hogy milyen szakmákra van igény a munkaerőpiacon, és keresni lehet különböző képzések között.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a távirati iroda közlése szerint arról beszélt: mára rekordokat ért el a hazai foglalkoztatás, de a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a váratlan helyzetekre is fel kell készíteni a munkavállalókat. 

A program egyrészt azért fontos, hogy a munkavállalóknak több ismeretük legyen, így jobban tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz. Másrészt a gazdasági növekedésnek is elengedhetetlen feltétele a munka hatékonyságának növelése.

A szakmai ismeretek megszerzése mellett ezért támogathatók a kommunikációs, az információs-technológiai, valamint az alapvető nyelvi képzéseket is.

Borítókép: MTVA/Oláh Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.