Equilor: stabilizálódhat a forint árfolyama

A világgazdaság kihívásairól, a magyar gazdaság jövőjéről és befektetési lehetőségekről volt szó az Equilor Zrt. sajtóreggelijén. Kiemelten foglalkoztak a BÉT közepes kapitalizációjú részvényeivel.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 22. 11:14
Az Equilor Zrt. sajtóreggelije 2021. szeptember 22-én Fotó: Fellegi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több nagy témakör került terítékre az Equilor idei eseményén, hisz az elmúlt időszakban jelentős események, változások zajlottak a világgazdaságban. Török Lajos vezető elemző azt vizsgálta, hogy miért nem volt korábban infláció és miért most jelent meg. A korábbikban Kína jelenléte az olcsó termelés által egy inflációt fékező tényező volt, ugyanakkor a Kínával való kereskedelemben akadályok merültek fel: először az előző amerikai elnök, Donald Trump vámjai, majd a járvány miatt. Ez árnövelő tényező, de a járvány következtében általában is felborultak az ellátási láncok. Az infláció így immár egy reális veszély, ráadásul emellett sok ország súlyos eladósodása is probléma.

Ami Kínát illeti: az ország eddigi történelmével szakítva világhatalmi célokat tűzött ki (selyemút, afrikai behatolás stb.). Mindazonáltal komoly kockázatok is felmerültek: a kínai vezetés a technológiai cégeket korlátozza, két évvel ezelőtt elképzelhetetlen piacellenes lépésekre került sor a kínai vezetés részéről. Probléma lehet még a demográfia idővel, ugyanakkor a legaktuálisabb gond az Evergrande ingatlancég problémája, amelynek rendezetlen bedőlése beláthatatlan következményekkel járna, ennek azonban feltehetően a kommunista párt is tudatában van, így vélhetően közbelép, még ha ez komoly költséget is jelent.

A német választások is jelentős hatással lehetnek a közeljövőben különösen Európában és főleg térségünkben. Döntő kérdés, hogy milyen lesz a német fiskális szigor/engedékenység, milyen irányban mozdul az ipar, milyen ütemű az elektromos autóra való átállás, és ezt a gyártás, a nálunk működő autógyárakat is beleértve, hogyan követi.

Ami a magyar gazdaságot illeti, gyors visszapattanás zajlik a gazdaságban magas inflációval, és jelentős költségvetési hiánnyal. Jövőre még magas lesz az államháztartási hiány, utána azonban konszolidálódni fog. A GDP-arányos adósság kevéssel 80 százalék fölött tetőzik, majd a következő években 75 százalékra mérséklődhet.

A hazai monetáris politikáról Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője elmondta, határozott irányt vett az infláció letörésének irányába, ugyanakkor lehetővé vált, hogy a forint árfolyamát is stabilizálják, hisz az elmúlt években jelentős volt a leértékelés. A szakember szerint a jegybank nem szeretné, ha a gyengülés folytatódna. Buró Szilárd az aranyat is megemlítette: szerinte várható lett volna, hogy új csúcsokra emelkedik a nemesfém, azonban úgy tűnik, hogy az egyébként fundamentálisan értéktelen kriptodevizák elszívták előle a pénzt.

Török Lajos a befektetői lehetőségek közül ezúttal a Budapesti Értéktőzsde közepes kapitalizációjú résvényeit említette. Voltak részvények, amik az elmúlt időszakban rendkívül jól szerepeltek, mint a Masterplast és a 4iG, ahol szinte nap mint nap újabb felvásárlásokat jelentenek be. Sok év után véget ért a Waberer’s vesszőfutása is: a kibocsátási ár felét visszanyerte a papír, és az elemző szerint továbbra is jók a cég kilátásai, további potenciál is lehet a papírban.

Vonzónak látja még az Equilor elemzője az ingatlanszektort, ezen belül a Duna House és a Graphisoft Park részvényeit, ugyanakkor bizonytalanabbnak ítélik az Appeninn és a BIF jövőjét. Ami az energetikát illeti, az Alteo és a PannErgy lehetőségeit tartják jónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.