Ha visszaáll a rend, nem lesz elvándorlás

Becslések szerint 30-35 ezer ember hagyja el véglegesen a szállodaipart, és sok a még tétovázó, kiváró. Az egyik internetes hírportál szerint esze ágában sincs visszamenni a turizmusba azoknak, akik a járvány miatt elmentek. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, Baldauf Csabát is aggasztja a szektort sújtó munkaerőhiány, a szervezet balatoni régióvezetője, Rádóczi Andrea pedig úgy látja, hogy a kedvező nyári szezon se tartja vissza a távozni készülőket. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmusszövetség elnöke kevésbé borúlátó.

2021. 09. 11. 16:50
null
20210723 szigetszentmarton bisztro etterem pizzeria havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei első negyedévben ötvenezerrel kevesebben dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátás területén, mint egy évvel korábban. A járvány kezdete óta nagyjából 3400 alkalmazott lépett ki a 25 legnagyobb szállodai cégtől, és a bizonytalanság most is sokakat visszatart attól, hogy a turizmusban vagy a vendéglátásban vállaljanak munkát. A G7.hu hírportálnak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) új elnöke, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, 

ha a hotelek el akarják kerülni a bérfeszültséget, akkor amellett, hogy a belépőknek többet fizetnek, a meglévők bérét is emelni kell. 

– A szállodaszektorban masszív két számjegyű béremelkedés várható – jelentette ki Baldauf, hozzátéve: ahhoz, hogy a most felvett dolgozókat maradásra bírják, és kitöltsék a három hónapos próbaidejüket, januárban is meg kell ismételni az általános, tízszázalékos fizetésemelést. A szállodaszövetség elnöke azt reméli, nem lesz több járvány miatti leállás a szálláshely-szolgáltatásban.

A szektort sújtó munkaerőhiány már a pandémia előtt is komoly problémát jelentett a turisztikai vállalkozásoknak, hiszen főként a fővárosi és a külföldi vendéglátóegységek magasabb béreket kínálva elszívták a balatoni vagy a tó környéki munkavállalókat. – Voltak, akik a munkáltatóval szemben érzett lojalitásból maradtak, de a bizonytalanság és az alacsony jövedelem okozta rendkívüli helyzet sokakat más iparágba sodort. Úgy látjuk, ők végérvényesen pályaelhagyók – fogalmazott a Magyar Nemzet érdeklődésére Rádóczy Andrea, a szállodaszövetség balatoni régióvezetője. 

A pályaelhagyókat a kedvezően alakuló nyári szezon se csábította vissza, és szerintem félnek az esetleges őszi korlátozásoktól is. A férfi kollégákat az építőipar, a női munkatársakat főként a kereskedelmi láncok szívták el. Utóbbiak azzal érveltek, hogy újabb munkájuk a turizmusnál kiszámíthatóbb, szabadon tervezhetők a hétvégék, az ünnepnapok

– tette hozzá a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort ügyvezető igazgatója. Rádóczy Andrea reményét fejezte ki, hogy a járvány már nem sújtja a turizmust, és nem indul meg az elvándorlás a szintén munkaerőhiánnyal küzdő, téli turizmusra készülődő Ausztriába.

Türelemre inti kollégáit Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmusszövetség elnöke, a mátraházai Residence Ózon Superior Conference & Wellness Hotel vezetője. – Kétségtelen, van kivárás, tétovázás a munkavállalók körében, de reménykedjünk, hogy amint stabilizálódik a helyzet, megszűnik az elvándorlás. A vendégek még óvatosak, és a szállodák is kissé bizonytalanok a jövőt illetően. A járvány miatti leállások bevételkiesését nehéz pótolni, a szállodák nagy része ugyanis már felélte a tartalékokat – mondta lapunknak Hoffmann Henrik, aki szerint elkerülhetetlen a kimagasló béremelés. – Ezzel együtt azon is el kellene gondolkodni, hogy a hazánktól távol eső, keresztény országokból érkező vendégmunkások foglalkoztatásával enyhíteni lehetne-e a magyar turizmusban már-már tartósnak bizonyuló munkaerőhiányt – jegyezte meg a szakember.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.