Kuriózum a szentesi zöldpaprika

Külföldön is keresett a Szentes környékén termesztett paprika, a régió stratégiai zöldségtermesztő terület.

Nagy Kristóf
2021. 09. 04. 10:30
null
A hajtatott zöldségfélék közül a paprika terem a legnagyobb mennyiségben Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentesi zöldpaprika a magyar agrárium megőrzendő kuriózuma. A régió pedig stratégiai zöldségtermesztő terület, ahol az elmúlt években jelentős fejlesztések teremtették meg a jövedelmezőbb gazdálkodást, garantálva a paprikatermesztéssel foglalkozók jövőjét – hangsúlyozta pénteken Farkas Sándor Szentesen, a X. Magyar paprika napja című szakmai rendezvényen.

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Magyarországon 2020-ban mintegy 83 ezer hektáron folyt zöldségtermesztés, ami 2010-hez képest 22,7 százalékos növekedést jelent. 

Emellett a hajtatott zöldségfélék területe az ezredfordulóhoz képest több mint negyven százalékkal csökkent úgy, hogy – az uborkát és a fejeskáposztát kivéve – nem követte a termésmennyiség visszaesése. 

A technológia fejlődése révén ma már a korábbinál harminc-hatvan százalékkal kisebb termőfelület is elegendő változatlan mennyiség termesztéséhez. Jelenleg ötezer család foglalkozik paprikatermesztéssel idehaza. A vidékfejlesztési pályázatok révén megvalósuló üvegházépítések miatt a mostaninál is meghatározóbb lesz az üvegházi hajtatott paprikatermesztés.

Farkas Sándor kiemelte: a szentesi zöldpaprika külföldön is sokfelé elismert. A térségben a legfontosabb növény a paprika, amellyel üvegházban 65 hektáron, fólia alatt körülbelül háromszáz hektáron foglalkoznak. 

Szentes környékén az elmúlt öt-tíz évben fontos fejlesztések voltak: új üvegházak, fóliablokkok épültek, jelentős lett a biológiai növényvédelem, folyamatosan növekszik a talaj nélküli termesztés aránya, és egyre jobban terjed a korszerű klíma, öntözés és tápanyagvezérléses gazdálkodás. A fejlesztési lehetőségek a jövőben is elérhetők: összesen mintegy 128 milliárd forintos keretösszegű pályázati lehetőség érhető el a kertészeti ágazatnak.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.